40 nejočekávanějších koncertů roku 2024: Springsteen, Rammstein, jazz i český rap

Kultura Kultura
Aktualizováno 7. 1. 2024 13:49
Česko čeká rok velkých i menších koncertů. Nejvíc lidí zřejmě dorazí na Rammstein, Eda Sheerana, Bruce Springsteena či Depeche Mode, pražskou O2 arenu zkusí zaplnit Helena Vondráčková, Viktor Sheen nebo Monika Bagárová, zatímco třeba Bert & Friends pokřtí album ve Foru Karlín. Ze stovek oznámených vystoupení vybíráme 40 pro rok 2024.
Hudebník Devendra Banhart.
Hudebník Devendra Banhart. | Foto: Dana Trippe

Devendra Banhart

6. srpna, Žluté lázně, Praha

S novou deskou nazvanou Flying Wig, kterou vydal v září, do Česka přijede písničkář Devendra Banhart. Američan s venezuelskými kořeny na sebe upozornil začátkem tisíciletí jako předskokan kapely Sonic Youth. Tehdy jeho hudbu někteří označovali souslovím freak folk. Ta měla vystihnout vlnu muzikantů, kteří předběhli a spoludefinovali nálady mileniálů, napsal kritik Pavel Klusák.

Podle něj si mladík hippiesácky kristovského zjevu Banhart dodnes udržuje relevanci bohémsky svéhlavého autora, jehož hravé, surrealistické, imaginativní, ale také zranitelné či někdy psychedelické písně se uprostřed technologické éry potkaly s návratem k akustickému písničkářství a pomohly formovat představu o hipsterství. "Lidé na něj chodí, aby mohli chvíli pobýt s nepochybně zvláštní osobností: chlapíkem krásným a charismatickým, ale taky střeleným, nepředvídatelným, nutkavě improvizujícím a pozoruhodně napojeným na něco iracionálního, za slovy," uvedl Klusák.

Banhart zatím v Česku účinkoval dvakrát, naposledy v lednu 2020 v pražské Akropoli. Toto vystoupení završil skladbou Carmensita, v jejímž bollywoodsky laděném videoklipu účinkovala písničkářova někdejší přítelkyně, hollywoodská herečka Natalie Portman.

 

Právě se děje

Další zprávy