Zpěváky roku v anketě Žebřík jsou Anna K. a Michal Hrůza. Dal o sobě vědět i objev Stypka

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 3. 2018 0:07
Tři trofeje si z jubilejního 25. Žebříku odváží objev roku David Stypka, který získal i druhé místo za skladbu roku a třetí místo mezi zpěváky.
Foto: Martin Linhart

Na oslavě 25 let hudebních cen Žebřík v plzeňském areálu DEPO2015 nejvíce zabodovali zpěváci Tomáš Klus a Michal Hrůza, zpěvačky Ewa Farna, Lenny a Anna K a skupiny Mydy Rabycad a Divokej Bill. Hrůza v hlasování fanoušků zvítězil v kategorii zpěváků, zpěvačkou roku se stala Anna K. Objevem je David Stypka a ocenění pořádajícího magazínu iReport převzal Petr Janda z kapely Olympic.

Celkem čtyři ceny si odnesl Klus, který díky duetu A pak se svou ženou Tamarou vyhrál kategorii Skladba roku a získal další tři druhá místa za album Živ je, videoklip A pak a jako zpěvák roku. Mezi zpěváky i v soutěži o videoklip roku Kluse předstihl vítězný Michal Hrůza s klipem Polárka. Tři trofeje si z jubilejního Žebříku odváží objev roku Stypka, který dále získal druhé místo za skladbu roku (Dobré ráno, milá) zpívanou s Ewou Farnou a třetí místo mezi zpěváky.

V kategorii zpěvaček se za vítěznou Annu K. na druhé místo vyhoupla Žofie Dařbujánová, která k němu se svými Mydy Rabycad přidala prvenství mezi kapelami a vítězství za album roku (M.Y.D.Y.). Na třetím místě mezi zpěvačkami skončila Lenny, která hostovala i v klipu Kruh rappera Marpa oceněném třetím místem.

"Na Žebříku jsme poprvé a mám z toho radost. Je tady taková specifická atmosféra a bylo to super," řekla ČTK Lenny, která se chystá vydat 6. dubna nový singl a v létě ji čeká vystupování na festivalech Hrady CZ, Benátská! nebo SázavaFest.

Titulem Akce roku se může pyšnit díky svému loňskému turné Divokej Bill. Na seznamu oceněných jsou rovněž Dymytry, Imodium, Support Lesbiens, Giudi, Honza Křížek nebo putovní festival Hrady CZ. Celkem bylo rozdáno 28 cen z dílny sochaře Václava Česáka a kamenictví Václava Chlupsy.

"Máme radost z výsledků ankety, v níž se kromě zavedených jmen výrazně prosadili i mladí interpreti a neokoukané kapely," komentoval letošní ročník ředitel cen Žebřík Jarda Hudec.

Za 'největší průser' fanoušci označili loňskou anketu Český slavík, kterou provázely dohady kolem počtu hlasů pro kapelu Ortel. Za další 'průsery roku' hlasující považovali kapelu Ortel a vládu ČR.

Ocenění magazínu iReport převzal Petr Janda, který posléze odehrál s Olympikem speciální vystoupení. Dalšími koncertními účastníky mnohahodinové show byli Michal Hrůza, Wohnout, Lenny a Honza Křížek.

 

Právě se děje

Další zprávy