Dnes se předávají "restartované" Ceny Anděl. Nejvíc nominací mají skupiny J.A.R. a Mirai

Hana Slívová Hana Slívová
20. 3. 2018 12:20
Po čtyřech šancích na výhru v letošních Andělech mají kapely J.A.R. a Mirai, tři získal písničkář David Stypka. Ceny v hlavních i vedlejších kategoriích se předávají 20. března od 21:00 v pražském Foru Karlín.
Skupina Mirai má čtyři andělské nominace.
Skupina Mirai má čtyři andělské nominace. | Foto: Mirai

Nominace na Ceny Anděl za rok 2017

  • Album: J.A.R.: Eskalace dobra, Mirai: Konnichiwa, David Stypka: Neboj
  • Skladba: J.A.R.: Zhublas, Mirai: Když nemůžeš, tak přidej
    David Stypka a Ewa Farna: Dobré ráno, milá
  • Skupina: J.A.R, Mirai, Mydy Rabycad
  • Objev: Mirai, Mydy Rabycad, Pokáč
  • Sólový interpret: Michal Hrůza (recenze), Kapitán Demo, David Stypka
  • Sólová interpretka: Anna K (recenze), Debbi (recenze), Radůza (rozhovor)
  • Videoklip: J.A.R.: Zhublas, Kapitán Demo: Trendsetter (klip), Barbora Poláková: Po válce (klip)
  • Alternativa: Cold Cold Nights: (The) Last Summer, Insania: Na počátku byl spam, Kalle: Saffron Hills (rozhovor), Pacino: Půl litru země, Wild Tides: Sbohem a šáteček (recenze)
  • Elektronika: Enchanted Lands: Feed Goals, Fiordmoss: Kingdome Come (recenze), HRTL: Yellow Mellow, Logic: Zhora vypadá všechno líp, Opak Dissu: Tape 2
  • Folk: Beránci a vlci: Beránci a vlci, Cermaque: Neboj, Rendez-fou: Miniatury, Dagmar Voňková: Hostina, Wolf Lost In the Poem: Nepřipoutaný
  • Jazz: Štěpánka Balcarová: Life and Happiness of Julian Tuwim, Beata Hlavenková: Bethlehem, Jaromír Honzák: Early Music, Tomáš Liška: Invisible Faces, Luboš Soukup Quartet feat. Lionel Loueke: Země  

Sošky Cen Anděl za rok 2017 najdou majitele 20. března v pražském Foru Karlín. Po čtyřech šancích na výhru mají funkoví veteráni J.A.R. s albem Eskalace dobra a mladí popoví Mirai z Frýdku-Místku s debutem jménem Konnichiwa. Tři nominace získal písničkář David Stypka

"Akademie, podobně jako loni v případě zpěvačky Lenny, ocenila opět mladý mainstream. Tentokrát jsou to Mirai," komentuje nominace předseda rady České hudební akademie Honza Vedral.

"Zároveň se v nově definované kategorii mužský interpret objevil Kapitán Demo, který by dříve pravděpodobně neměl šanci," dodává na adresu rapového satirického alter ega hudebníka Jiřího Buriana. Vedrala překvapil i fakt, že v nominacích tentokrát nefigurují stálice, sestavy Chinaski a Kryštof. Obě v uplynulém roce vydaly nový materiál. 

Mezi objevenými kapelami jsou s již třetí vydanou deskou Mydy Rabycad, kteří se v České republice proslavili elektroswingovými skladbami. Vedral upřesňuje, že v Andělech dříve nominovaní nebyli, proto letos mohou s albem M.Y.D.Y. usilovat o vítězství v "talentové" kategorii. 

Společně s cenami v hlavních sekcích se budou předávat i žánrová ocenění pro alternativní, folkové, jazzové či elektronické hudebníky. 

Hlavní ceremoniál se uskuteční přímo v prostorách karlínského Fora, řada muzikantů ale zahraje také na venkovním pódiu přístupném veřejnosti. 

O nominovaných rozhodla nově ustavená Česká hudební akademie, v níž jsou hudební novináři, dramaturgové, pořadatelé koncertů i hudebníci - dosavadní držitelé Andělů. Ceny vyhlašuje Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu známá pod zkratkou IFPI.  

"Snažili jsme se Anděly přiblížit současnému hudebnímu vnímání, vtáhnout do rozhodování o podobě cen i jejich držitelích samotné hudebníky," podotýká Honza Vedral.

V radě, která inovace připravila, kromě něj zasedli Jan P. Muchow, Miro Žbirka, hudební publicista Josef Vlček, Jan Potměšil z České televize, Petra Žikovská z IFPI a producentka večera Lucie Hájková.

Hudební akademie ceny uděluje od roku 1991. Od roku 1997 je symbolizuje soška anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny. Před dvěma lety licenci k pořádání ankety vrátil producent Lešek Wronka, kterého někteří muzikanti a novináři kritizovali, že protežuje hudebníky z vlastní "stáje". 

 

Právě se děje

Další zprávy