Intimní house i svérázný zrzek. BBC jim věští úspěch

Adam Pešek
11. 12. 2012 7:27
Příští rok dle BBC uspěje King Krule, The Weeknd a další
AlunaGeorge
AlunaGeorge | Foto: facebook.com/alunageorge

Praha - Konec roku se vždy nese v sestavování výročních žebříčků všeho nej - desek, koncertů, nových kapel. „Nejrychlejší" servery s nimi obvykle začínají už koncem listopadu. Jednou z nejzajímavějších takových anket je prorocký seznam BBC Sound of 2013, v němž se významné osobnosti britského hudebního průmyslu snaží předjímat úspěch nováčků na scéně. Jeho vítěz sice bude oznámen až začátkem ledna, nynější patnáctičlenná nominace však už odhalila, že vybírat se bude mimo jiné mezi senzací blogosféry The Weeknd, nadějným popovým duem AlunaGeorge nebo mladým písničkářem vystupujícím pod pseudonymem King Krule.

Anketa BBC má do jisté míry funkci sebenaplňujícího se proroctví, jelikož mediální reflexe konkrétního vítěze bývá velmi účinným marketingovým nástrojem. Ostatně poslední vítěz - soulový zpěvák Michael Kiwanuka - své debutové album Home Again dotlačil až na čtvrté místo britského prodejního žebříčku a získal za něj nominaci na prestižní Mercury Prize. V předchozích letech zase anketa předpověděla úspěch zpěvaček Jessie J, Ellie Goulding nebo Adele.

The Weeknd
The Weeknd | Foto: facebook.com/theweeknd

BBC Sound of … se snaží hudební dění předjímat napříč celou hudební scénou, ostatně hlasuje v ní 213 relevantních osobností, ať už to jsou hudební novináři, producenti nebo promotéři a další.

Vysledovat určité žánrové linie táhnoucí se napříč anketou je proto z jejího principu velmi obtížné. „Rozmanitost letošního seznamu reflektuje hudební scénu plnou mladých talentů, byť v nich trochu chybí nové nápady. Nejsou v něm žádné dominantní trendy, i když bychom seznam pravděpodobně mohli přibližně rozdělit do tří kategorií - komerční písničkáři a divné popové nebo kytarové kapely," analyzoval letošní nominace Neil McCormick pro deník Telegraph.

Svérázná práce s kytarou a hledání nové Adele

Snaha hudebních vydavatelství najít novou Adele vyústila v menší vlnu vcelku přímočarých konzervativních písničkářů, jejichž tvorba stojí především na silném hlase. Podle McCormicka ji představuje právě výrazný hlas a klavír zpěváka jménem Tom Odell nebo Laura Mvula se svým symfonickým soulem. O něco přímočařejší cestou bližší běžné elektropopové produkci pak jdou další z nominovaných - zpěvačky Arlissa a A*M*E, jejichž tvorba však má komerční potenciál, ať už si je kritici oblíbí či nikoliv.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

K moderním kytarovým kapelám by šli zařadit milovníci hlučného garážového rocku Palma Violets. K minulosti nové vlny a navazujícím shoegazers vzhlíží dívčí skupina Savages. Sesterské duo Haim je pak rozestoupené někde mezi folkrockem Fleetwood Mac a ryze popovou produkcí.

Další nominovaní Kodaline pracují s vokálními harmoniemi a jemným akustickým písničkářstvím, Little Green Cars se pokouší dosáhnout mohutného zvuku podobně jako velké nezávislé kapely formátu Arcade Fire, byť po svém. Peace podobně směřují k modernímu kytarovému popu.

Senzace blogosféry a známý mladý zrzek

Pokud o někom z nominovaných bylo v uplynulém roce více slyšet, byl to především torontský producent temného r'n'b skrývající se pod pseudonymem The Weeknd. Trilogii mixtapů totiž dal na web k dispozici zdarma a jejich intimní sexy zvuk si oblíbili především internetoví blogeři. Když tak kompletní set nedávno přišel do kamenných obchodů pod jednoduchým názvem Trilogy, rozhodně už se nejednalo o počin neznámého umělce.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Mladičký zrzavý písničkář King Krule zase byl coby velká naděje do budoucna představen už domácím festivalem Creepy Teepee, který se zaměřuje na aktuální hudební trendy, a jako talent ho uvedla i slovenská Pohoda.

Pozorní posluchači pak pravděpodobně zaslechli už také o duu AlunaGeorge a o jejich krocení tanečních efektů pro služby vstřícné popové produkce. Ostatně osoby za projektem, zpěvačka Aluna Francis a producent George Reid, svou tvorbu nazývají slovním novotvarem „popstep" a této kombinaci už články věnovala řada zahraničních portálů. Společně s písničkáři Laurou Mvulou a Tomem Odellem byli také minulý týden nominováni na cenu kritiků pro následující Brit Awards.

Poslední dvojici z patnáctky nadějí pak představuje raperka Angel Haze, která už má na kontě spolupráci s elektronickým projektem Rudimental, a opulentní retro zvuk synťáků tria ChVrches.

Kompletní seznam nominovaných:

King Krule
King Krule | Foto: festival Pohoda

AlunaGeorge
A*M*E
Angel Haze
Arlissa
Chvrches
Haim
King Krule
Kodaline
Laura Mvula
Little Green Cars
Palma Violets
Peace
Savages
The Weeknd
Tom Odell

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy