Prorocký seznam Sound Of 2012 vyhrála Adele v kalhotách

Karel Veselý
7. 1. 2012 9:00
Anketa BBC o budoucí hvězdy má už zpoždění za sítí
Letošním vítězem je britsko-ugandský písničkář Michael Kiwanuka
Letošním vítězem je britsko-ugandský písničkář Michael Kiwanuka | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Zpravodajský server BBC vyhlásil výsledky 10. ročníku zavedené ankety Sound of... pro rok 2012. Odborníci z hudebního průmyslu v ní hledají interprety s největší šancí zazářit v následujících dvanácti měsících.  Jejich předpověď má obvykle sebenaplňující se funkci: vítězům se dostane tolik mediální pozornosti, že to vynahradí nákladné reklamní kampaně. Letošním vítězem je britsko-ugandský písničkář Michael Kiwanuka, který by měl podle odborníků navázat na ohromující úspěch soulové zpěvačky Adele.

Lady Gaga
Lady Gaga | Foto: Reuters

Právě globálně nejúspěšnější zpěvačka roku 2011 byla jedním ze zdařilých tipů ankety: za budoucí hvězdu ji prohlásila v lednu 2008. Odborníci sezvaní britskou veřejnoprávní mediální korporací se trefili také s Lady Gaga, Florence and the Machine či MGMT. Vyšla jim i loňská sázka na zpěvačku Jessie J. Další loňské tipy - elektronický hudebník James Blake a indie rockeři The Vaccinese slavili úspěch spíše u kritiky.

Žánry černé hudby v popředí

Letošnímu seznamu vládnou žánry černé hudby. Za soulovým písničkářem Kiwanukou se umístili r'n'b producent a zpěvák Frank Ocean a rapperka/zpěvačka Azealia Banks. Čtvrtý je americký dubstepový producent Skrillex, jehož zařazení zároveň potvrzuje, že prorocká anketa už má ve skutečnosti spíš zpoždění za světem hudby akcelerovaným internetem.

Třiadvacetiletý hudebník z Kalifornie je regulérní hvězdou, oblíbencem sociálních sítí a aktuálně se uchází o pět Grammy. Dvě EPčka bodovala v americkém žebříčku, nicméně splňuje pravidlo ankety, že ještě nevydal regulérní album.

Podobně je na tom i Frank Ocean, který loňskou desku Nostalgia, ULTRA poskytl zdarma ke stažení z internetu a album se následně objevilo v mnoha výročních žebříčcích. Kreativita muzikantů a možnosti internetu jako by přerostly škatulky, s nimiž pracuje anketa.

Fran Ocean
Fran Ocean | Foto: Aktuálně.cz

Přidávají se i kritické hlasy, které Sound of... obviňují z nadržování velkým nahrávacím společnostem. Po zveřejnění patnáctičlenných nominací, v nichž byl jediný interpret podepsaný nezávislým vydavatelem, Alison Wenham, šéfka Asociace nezávislých hudebníků, organizátory ankety obvinila z „nestoudných praktik product placementu".

Anketa podle ní nemá nic společného s realitou hudby, protože skutečně nejzajímavější objevy přijdou z míst, odkud to nikdo nečekal. „A to je krása nepředvídatelnosti našeho průmyslu - a ať žije!" dodává v prohlášení. Anketu také redaktorka NME Laura Snapes, podle níž BBC Sound of... přispívá k nezdravému klimatu, který se soustředí na krátkodobý úspěch.

Jiní novináři žehrají, že se z BBC Sound of... stala přehlídka nadějných interpretů, kteří chystají debutovou desku v prvním čtvrtletí a anketa jen pomáhá kolem nich vytvořit dostatečný mediální humbuk. Talentovaní muzikanti, kteří vydávají desku v dubnu a později, mají smůlu.

Mladí a klidní

Azealia Banks
Azealia Banks | Foto: Aktuálně.cz

Letos výsledky také svádí k podezření, že odborníci nehledají nové trendy, ale spíše loví talenty na míru poslední módy. Hlavní marketingovou kvalitou vítězného londýnského písničkáře Michaele Kiwanuke je to, že by ho média mohla vidět jako „Adele v kalhotách" (zpěvačce předskakoval na turné) nebo „britského Bruno Marse".

Jeho sladkobolné balady zpívané s kytarou ideálně zapadají do vlny uměřených, seriózních či přímo konzervativních mladých hudebníků, kteří sbírají body napříč posluchačským spektrem a v loňském roce začali pomalu nahrazovat excentrický pop typu Lady Gaga. „Kiwanukeho hudba je jako líné nedělní odpoledne plné pohodové a nenucené krásy," píše blog Breaking More Waves.

Zpěvák podepsal společnosti Polydor Records a jeho debutový singl Home Again ze stejnojmenné březnové desky určitě už brzy ovládne britský žebříček. Novináři ho srovnávají se soulovým velikánem Otisem Reddingem nebo britským písničkářem Van Morrisonem; padá i přirovnání „Bob Dylan pro nové tisíciletí".

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Čtyřiadvacetiletý Frank Ocean z New Orleans byl už jedním z největších objevů roku 2011 a BBC Sound Of ho zařadilo na dvojku. Je jedním ze členů kontroverzního hiphopového kolektivu Odd Future, ale spíše než silácká vyjádření za ním stojí výrazné hudební počiny. Mixtape nostalgia, ULTRA kombinuje zasněné r'n'b a experimentální pop. Do první ligy pronikl díky autorskému podílu na deskách Beyoncé či rapperů Kanye Westa a Jay-Z-ho.  

Dvacetiletá rapperka a zpěvačka Azealia Banks z Harlemu skončila na třetím místě. V hudebním průmyslu se pohybuje už od svých sedmnácti, kdy ji objevil producent Diplo. Vloni vydala průlomový singl 212 a následně zvítězila v prestižní anketě Cool List na NME. Zatím potvrzuje, že jí nedělá problém žádný žánr - přezpívala skladbu rockerů Interpol a hostuje na chystané desce Scissor Sister. Albový debut připravuje s producentem Paulem Epworthem, který stojí za úspěchem Adele či Plan B.

Americký producent Skrillex je první americkou hvězdou klubového žánru dubstep a jeho „metalové" efekty subbasových ataků se vloni staly dominantním trendem taneční hudby (k malé radosti žánrových puristů). Bývalý zpěvák emo kapely From First to Last debutoval sólo v roce 2009 a ke slávě mu pomohl kolega DJ Deadmau5, na jehož labelu vydal o rok později úspěšné EP Scary Monsters and Nice Sprites. K metalu má vůbec blízko, vloni asistoval kapele Korn při natáčení alba The Path of Totality.

Nebe & Nukleární sezona

Na současnou vlnu excentrických zpěvaček má navázat švédské electro-popové duo Niki and The Dove. Vokalistka Malin Dahlström trochu připomíná velké hlasy Kate Bush či Florence & The Machine a trochu tajemnou Fever Ray. Hudba Gustafa Karlöfa má naproti tomu všechny znaky severského citu pro chytlavý refrén, na který aplikuje taktiky současného eklektického popu.

Lana Del Rey
Lana Del Rey | Foto: Aktuálně.cz

V nominované patnáctce je i americký rapper A$AP Rocky, jeho britský kolega Dot Rotten, hiphopové trio Stooshe, indie-popová partička Friends z brooklynského epicentra cool nebo další melancholičtí písničkáři jako Dry The River, bluesem nasáklý folkař Jamie N Commons či jazzové zpěvačky Lianne La Havas a Ren Harvieu.

Kvůli pravidlům o singlovém hitu se výběr musel obejít bez asi největší popové senzace konce loňského roku - pětadvacetileté americké zpěvačky Lany Del Rey. Její debutový singl Video Games má na YouTube šestnáct milionů zhlédnutí a dobyl číslo jedna v německé hitparádě a devítku v britské.

Zpěvačka je stylizovaná do glamour modelky ze 60. let a její písně se honosí nezvyklou barokní popovou produkcí popisovanou jako „Hollywood sadcore". Na konec ledna chystá debutové album Born to Die, které už propaguje singl stejného jména. Musí se ale vyrovnávat s nařčením, že její internetový průlom byl chytře zosnovaný nahrávací společností Interscope.

Vítěze už má i anketa Brits Critics Choice, v němž budoucí hvězdu odhalují porotci Brit Awards. Letos se poprvé neshodli s BBC Sound Of... a vybrali skotskou soulovou hvězdičku Emeli Sandé. Ta vloni se zazářila skladbou Heaven, která vystoupla na číslo dvě na britském žebříčku. S Professorem Greenem na podzim dobyla číslo jedna s Read All About It a nedávno se objevila jako předskokanka kapely Coldplay. Její debutové album Our Version of Events vyjde v polovině února.

Favority pro rok 2012 zveřejnila i MTV. O cenu Brand New For 2012, jejíž vítěz bude vyhlášen první únorový den, se uchází kromě Micaela Kinawuky či Lany Del Rey také devatenáctiletá londýnská zpěvačka Charli XCX, která na ebe loni upozornila temnými popovými hity Stay Away nebo Nuclear Season. Na jaře by měla vydat debutovou desku, na níž prý bude směřovat k aktuálnímu revivalu gotického popu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy