Hvězdou Sázavafestu byli domácí Monkey Business

ČTK ČTK
5. 8. 2006 12:29
Hvězdou Sázavafestu byli domácí Monkey Business

Jednou z hvězd festivalu Sázavafest, který dnes končí v ostrovním areálu a na břehu řeky v Sázavě na Kutnohorsku, byli v pátek večer Monkey Business. Své příznivce nezklamali a kromě energií nabité hudby jim nabídli i patřičnou dávku humoru. Na vystoupení se vybavili kostýmy ve stylu kdesi mezi úborem Moravanky a uniformou hotelových portýrů s monogramem kapely.

Zpěvák a showman Matěj Ruppert obohatil přídavek tělocvičnou vložkou, při níž hbitě vylezl po pódiové konstrukci nahoru až k plátěné střeše vysoko nad diváky. Stačil se vrátit tak, aby se připojil ke svému kapelníkovi Romanu Holému, deklamujícímu temná a výhrůžná slova písně Podivuhodný mandarín.

"Čekal jsem od nich hodně, ale že budou hrát i Plastiky, to by mě nikdy nenapadlo," prohlásil jeden z mladých diváků, jemuž dobrou náladu nevzal ani mnohahodinový noční déšť.

Dramaturgie Sázavafestu staví zejména na nejslavnějších domácích rockových kapelách. Ze zahraničí sice nepřijíždějí hvězdy hitparád, festival ale návštěvníkům pomáhá orientovat se v neméně zajímavých, avšak dosud v Česku nepříliš známých souborech. Letos si lidé přišli zatančit například na srbskou dechovku Boban Marković Orkestar, velkým objevem však byla francouzská kapela Manau.

Tisíce posluchačů uchváceně poskakovaly před hlavní scénou do taktu určovaného hudbou, v jejíchž francouzsky zpívaných písních se spojuje keltský i ruský folklor s hip hopem. V nezvyklé kombinaci se na pódiu představili rapper, dýdžej i hráči na akordeon, housle a dudy či šalmaj.

Nezklamaly však ani další domácí kapely. Pohoda čišela z vystoupení skupiny Wohnout, naopak temnota by se dala krájet na další scéně při setu Nihilists, na něž uchváceně zíraly tisícovky návštěvníků.

Lákadly dnešního závěrečného festivalového dne jsou například Čechomor, Mňága a Žďorp a Jiří Schmitzer. Na pódiích se během celé přehlídky vystřídá 150 kapel, interpretů a dýdžejů.

 

Právě se děje

Další zprávy