Letní filmová škola se blíží. Nabídne švédské detektivky i předpremiéru nového Svěráka

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
25. 7. 2017 11:46
V pátek začíná v Uherském Hradišti 43. Letní filmová škola. Hlavním tématem je letos švédská kinematografie. Nabídne však také novinky ze sousedních států a české snímky uplynulého roku. Festival pak završí předpremiéra nového filmu režiséra Jana Svěráka Po strništi bos.
"Muži, kteří nenávidí ženy" se budou promítat 1. srpna.
"Muži, kteří nenávidí ženy" se budou promítat 1. srpna. | Foto: Sonet Film, Sony Pictures

V pátek 28. července začíná v Uherském Hradišti 43. ročník Letní filmové školy.

Letošním hlavním tématem je švédská kinematografie, což se odráží nejen ve výběru snímků, ale také ve vizuálním stylu festivalu.

Ze severu Evropy přiletí například na dva Oscary nominovaný režisér Jan Troell, syn slavného Ingmara Bergmana Daniel či všestranný umělec Tarih Saleh. Všichni tři povedou také 90minutovou filmovou lekci.

Tématy švédské kinematografie jsou kromě v současné době velmi oblíbené krimi také koncept funkčního sociálního státu a diskutovaná migrace.

Francouzský film zobrazující extrémní formy lidského těla, sexu a násilí přijede představit režisér Philippe Grandrieux. Fanoušci lyrických snímků se můžou těšit na kompletní retrospektivu tvorby Rusa Andreje Tarkovského. Promítat se budou vrcholná díla Andrej Rublev, Stalker či Solaris.

Novinky z hlavních evropských festivalů - Berlinale, Benátky a Cannes - představí sekce Spektrum. Návštěvníci tak uvidí například maďarské drama O těle a duši, které dostalo v Berlíně Zlatého medvěda.

Česká kinematografie nabídne hororové snímky, mnohými kritizované drama Masaryk (přečtěte si recenzi) i odlehčené komedie Bezva ženská na krku, Špunti na vodě a Bába z ledu.

Z novinek sousedního Slovenska budou na plátnech Kina Hvězda a Klubu kultury k vidění snímky Špína, působivé rodinné drama Pátá loď či studentský film Out představený letos v Cannes.

Do Hradiště přicválá Křižáček

Chybět nebude ani tradiční maraton studentských filmů vysílaný Českou televizí či přednášky o vývoji televizní tvorby. Filmovou přehlídku doplní divadelní představení, koncerty a výstavy rozprostřené po celém Uherském Hradišti.

Koncerty na Filmovce budou letos prostě exkluzivní! #lfs2017

Příspěvek sdílený Letní filmová škola (@letnifilmovaskola),

K vidění budou surrealistické snímky švédského fotografa Erika Johnassona, vizuály výpravného filmu Václava Kadrnky Křižáček (přečtěte si recenzi) a výstava mladých návrhářů z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kteří pracují s odkazem a mezigeneračně předávanými hodnotami lidové kultury.

43. Letní filmovou školu pak zakončí předpremiéra nového filmu Jana Svěráka Po strništi bos. Film uvede režisér společně s hercem Janem Třískou. Tečku za akcí na Masarykově náměstí udělá koncert skupiny Tata Bojs

 

Právě se děje

Další zprávy