Začíná festival v Cannes. Uvede Trierův film o vrahovi nebo Murakamiho povídku

ČTK Reuters Kultura AFP, ČTK, Reuters, Kultura
8. 5. 2018 6:38
Ve francouzském Cannes dnes začíná další ročník nejslavnější kinematografické přehlídky světa. O hlavní cenu, takzvanou Zlatou palmu, bude soutěžit 21 titulů včetně novinky veterána Jean-Luca Godarda nebo snímku režiséra Spikea Leeho o černošském detektivovi, jenž se infiltroval do Ku-klux-klanu. Připomínáme některé z nejočekávanějších titulů.
Nový film Pawla Pawlikowského distribuuje společnost Amazon Studios.
Nový film Pawla Pawlikowského distribuuje společnost Amazon Studios. | Foto: mk2 films

Cold War

Pawel Pawlikowski, v Británii žijící polský režisér oscarového dramatu Ida, natočil tragickou love story odehrávající se v 50. letech minulého století za železnou oponou, přesněji v Polsku, Berlíně a Jugoslávii.

Práva na film již vloni koupila společnost Amazon Studios, která se snaží konkurovat internetovému Netflixu. Ten se po sporech s organizátory letošního festivalu v Cannes neúčastní, neboť své soutěžní tituly nechce uvádět do francouzských kin, jak nařizují pravidla. Amazon se jim naopak podřídil, proto také snímek Cold War putuje do biografů a na webu se objeví až později.

Také české publikum zná Pawlikowského především jako autora černobílého dobového dramatu Ida, jež získalo Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Méně se ví, že režisér na přelomu osmdesátých a devadesátých let přijel do Prahy, kde natočil dokument o Václavu Havlovi. Ten v únoru 1989 uvedla britská BBC.

"Chtěl jsem světu ukázat, kdo byl Havel, jaký to byl dramatik, jaký byl filozof. Ale příliš jsem Havla obdivoval, až jsem si nedokázal udržet jistý umělecký odstup," řekl Pawlikowski po letech Hospodářským novinám o filmu, který označuje za svůj nejhorší, "pro mě osobně ale nejdůležitější," jak dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy