Začíná festival v Cannes. Uvede Trierův film o vrahovi nebo Murakamiho povídku

ČTK Reuters Kultura AFP, ČTK, Reuters, Kultura
8. 5. 2018 6:38
Ve francouzském Cannes dnes začíná další ročník nejslavnější kinematografické přehlídky světa. O hlavní cenu, takzvanou Zlatou palmu, bude soutěžit 21 titulů včetně novinky veterána Jean-Luca Godarda nebo snímku režiséra Spikea Leeho o černošském detektivovi, jenž se infiltroval do Ku-klux-klanu. Připomínáme některé z nejočekávanějších titulů.
Film Summer byl v Cannes uveden za neúčasti autora. | Video: Charades

Summer

Druhým autorem, který své dílo v Cannes nebude moci uvést osobně, je ruský filmový a divadelní režisér Kirill Serebrennikov, známý jako umělecký ředitel Gogolova centra v Moskvě.

Vloni v květnu úřady provedly zátah ve Serebrennikově bytě i kanceláři, což lidskoprávní aktivisté dávali do souvislosti s filmařovými protivládními postoji a například jeho nesouhlasem s ruskou anexí Krymu či posilujícím vlivem pravoslavné církve.

Znovu byl Serebrennikov zadržen vloni v srpnu, od října je v domácím vězení a čelí obvinění, že v Rusku údajně zpronevěřil granty ve výši 133 milionů rublů, což je v přepočtu 45 milionů korun. Soud mu domácí vězení prodloužil naposledy minulý měsíc, zákaz aktuálně platí do 19. července. Režisér nařčení odmítá a své stíhání označuje za politický proces.

Na festivalu v Cannes bude nepřítomný Serebrennikov na dálku soutěžit s hraným filmem Summer. Ten vypráví o dnes již nežijícím sovětském rockerovi Viktoru Cojovi, frontmanovi skupiny Kino, a přeneseně o celé ruské undergroundové hudbě 80. let minulého století ovlivněné západním rockem - skupinou Led Zeppelin nebo Davidem Bowiem. Snímek se zaměřuje na milostný trojúhelník Viktora Coje, jeho učitele a učitelovy manželky.

V Cannes režisér naposledy před dvěma lety představil titul (M)učedník, který zde získal cenu pojmenovanou po francouzském filmovém historikovi Françoisi Chalaisovi.

 

Právě se děje

Další zprávy