Začíná festival v Cannes. Uvede Trierův film o vrahovi nebo Murakamiho povídku

ČTK Reuters Kultura AFP, ČTK, Reuters, Kultura
8. 5. 2018 6:38
Ve francouzském Cannes dnes začíná další ročník nejslavnější kinematografické přehlídky světa. O hlavní cenu, takzvanou Zlatou palmu, bude soutěžit 21 titulů včetně novinky veterána Jean-Luca Godarda nebo snímku režiséra Spikea Leeho o černošském detektivovi, jenž se infiltroval do Ku-klux-klanu. Připomínáme některé z nejočekávanějších titulů.
Video: Pinehouse Film

Burning

Americký časopis New Yorker začátkem 80. let minulého století otiskl povídku Hořící stodola od japonského spisovatele Harukiho Murakamiho. Obyčejná dívka, přítelkyně zjevně úspěšného byznysmena, se v textu přiznává spisovateli, že její muž má slabost pro podpalování cizích stodol.

Příběh posloužil jako základ filmu Burning, jejž teď na festivalu v Cannes uvede jihokorejský režisér a scenárista Lee Chang-dong. Ten zde před osmi lety s autorským snímkem Poezie získal cenu za scénář.

"Je to příběh mladých lidí v současném světě. Když se na svět dívají a přemýšlejí o něm nebo o svých životech, jeví se jim jako tajemství, jemuž nemohou porozumět. S podobným cílem jsme natáčeli tento film," avizuje autor.

 

Právě se děje

Další zprávy