Včely, techno, nebinární lidé: Pestré české dokumenty na jihlavském festivalu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
22. 10. 2022 19:35
Výlet brněnských intelektuálů na západ Ukrajiny, osobní svědectví absolventa pražské FAMU, jenž se necítí ani jako muž, ani jako žena, či portrét DJe NobodyListen nabídne 26. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Začíná v úterý, potrvá do 30. října. Zdejší tvorbu nabízí v programové sekci Česká radost.
Film Pongo Calling uvede Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. | Video: MFDF Ji.hlava

S hlavou vztyčenou do boje s předsudky

Pongo Calling
Režie: Tomáš Kratochvíl, sekce Česká radost

Štefan Pongo odjel s rodinou do Velké Británie. Žije tu 13 let, pracuje a zdá se, že by mohl nechat za hlavou předsudky české společnosti pramenící z toho, že je Rom. Jenže pak uslyší výrok prezidenta Miloše Zemana mimo jiné o tom, že 90 procent Romů nepracuje. A tak se rozhodne vyzvat příslušníky své menšiny, aby poslali názorné ukázky toho, že prezident se plete. Fotky pracujících Romů mu začnou chodit po tisících.

"Pan prezident si stále myslí, že před náma jsou koně a za náma kočáry," říká protagonista snímku Pongo Calling v rozhovoru pro DVTV. Zároveň ale poznamenává, že s podobnými předsudky se setkal před chvílí, když mu volali z BBC a měli pocit, že žije kdesi v karavanu.

Dokumentarista Tomáš Kratochvíl sleduje, jak se otec Štefan Pongo začíná angažovat. A vedle toho natáčí citlivý portrét celkem obyčejné rodiny, byť občas zazní dost osobní vzpomínky na to, jak její členové narazili na rasismus či diskriminaci. Pongo vzpomíná na první předrevoluční zkušenosti s učitelkou ve škole, která dětem neváhala vyprávět báchorky o špinavých cikánech, ale také na to, jak ho život po absolvování střední vojenské školy naučil sklopit uši a přizpůsobit se předsudkům okolí.

 

Právě se děje

Další zprávy