Vary hlásí další slavné jméno: Roberta De Niro

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 6. 2008 16:20
Festival potvrzuje dalšího slavného hosta
Robert de Niro ve filmu What Just Happened?
Robert de Niro ve filmu What Just Happened? | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Další slavné jméno odtajnili organizátoři MFF Karlovy Vary. Na začátku července do filmových lázní přijede herec Robert De Niro. A s ním i film What Just Happened?, který největší český festival slavnostně zahájí.

Vary  tak převezmou symbolickou štafetu od festivalu v Cannes. Na jeho zakončovacím večeru De Niro předával cenu a poté uvedl zdejší premiéru zmíněné hollywoodské satiry, v níž si zahrál hollywoodského producenta.

Film režiséra Barryho Levinsona si světovou premiéru odbyl už na začátku roku na festivalu v Sundance. "Je to nejlepší satira na Hollywood od Altmanova Hráče," nešetřil tehdy slovy chvály internetový Slashfilm.com.

Robert de Niro ve filmu What Just Happened?
Robert de Niro ve filmu What Just Happened? | Foto: Aktuálně.cz

Podle magazínu ale filmu mohlo uškodit, že je až příliš ponořen do polosvěta hollywoodského byznysu. "Většině lidí v Sundance se ale film líbil a některé vtipy zní až příliš reálně."

Robert De Niro ve Varech převezme cenu za celoživotní dílo. Dvojnásobný držitel Oscara, čtyř dalších nominací a laureát Zlatého globu je jednou z největších hereckých hvězd Hollywoodu už od konce 60. let, kdy na sebe upoutal pozornost ve filmu Briana De Palmy The Wedding Party.

Jeho kariéra pokračovala dalšími slavnými zářezy na pažbě a ty nejhlubší byly spojeny s režisérem Martinem Scorsesem - s ním natočil Špinavé ulice či film New York, New York, který také letos Karlovy Vary promítnou.

MFF Karlovy Vary - festivalový plakát
MFF Karlovy Vary - festivalový plakát | Foto: Aktuálně.cz

Co role, to legendární a dnes už klasický film - Coppolova mafiánská freska Kmotr, Taxikář, Mys hrůzy, Zuřící býk, Lovec jelenů, Tenkrát v Americe. Či komediální role z 90. let, jako byla ta v satiře Vrtěti psem, Přeber si to či o něco později komedie Fotr je lotr.

De Niro je jedním ze zakladatelů newyorského festivalu Tribeca, který vznikl po teroristických útocích z 11. září. V dohledné době bude k vidění v krimi Righteous Kill, ve které si zahrál spolu s Al Pacinem, a v dobrodružné komedii Everybody's Fine, kde byli jeho partnery Sam Rockwell, Kate Beckinsaleová a Drew Barrymoreová.

Karlovarský festival už dříve oznámil, že přijedou další slavná jména. Nick Nolte - který tu uvede dokument o své osobě nazvaný Nick Nolte: No Exit - nebo německá herecká leganda Armin Mueller-Stahl.

Hvězdami je nabitá i porota: zasedne v ní český režisér Ivan Passer, hudebník Jan P. Muchow, britská herečka Brenda Blethyn či izraelský režisér Ari Folman.

V hlavní soutěži se utká mimo jiné americký film Kytara, který natočila dcera Roberta Redforda Amy Redford. Porota bude posuzovat i dva české filmy - Zelenkovy Karamazovy a Děti noci Michaely Pavlátové.

Jiří Bartoška
Jiří Bartoška | Foto: IFF KV
HOSTÉ: Vary zahájí Armin Mueller-Stahl
HOSTÉ: Ošklivý hezoun Nolte ve Varech uvede sama sebe

POROTA: Ve Varech budou soutěžit i Zelenkovi Karamazovi

MFF KV: Karlovy Vary už lákají diváky. Na film i klimatizaci

BATHORY: Bathory chystá světovou premiéru ve Varech

Festival začíná za tři týdny, republiku už zaplavily billboardy s letošními plakáty, jejich motivem je festivalová soška Křišťálový globus. MFF Karlovy Vary proběhne od 4. do 12. července.

 

Právě se děje

Další zprávy