Ve Varech budou soutěžit i Zelenkovi Karamazovi

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 5. 2008 10:20
Do festivalové poroty zasednou světové hvězdy

Praha - Jedním z nejnadšeněji přijatých soutěžních filmů byl letos v Cannes animovaný dokument Valčík s Bašírem. Film, který se vrací k jedné z nejtragičtějších událostí blízkovýchodních dějin. Jeho režisér Ari Folman se chystá do Karlových Varů - jako člen festivalové poroty.

V roce 1982 byli zmasakrováni během okupace západního Bejrútu izraelskou armádou obyvatelé palestinských uprchlických táborů v Sabře a Šatíle. O život tehdy přišlo 3000 lidí a událost je jednou z nejbolestivějších kapitol izraelských dějin. Právě k této události se vrací Valčík s Bašírem.

Kritiky vřele přijatý snímek si nakonec z Cannes navzdory tomu, že byl považován za jednoho z favoritů, žádnou cenu neodnesl. Zlatá palma připadla francouzské Třídě, další ceny si odnesly snímky Lornino mlčení, turecké Tři opice či italská Gomorra.

Ari Folman
Ari Folman | Foto: Aktuálně.cz

Valčík s Bašírem by měl být k vidění i ve Varech a jeho režisér, izraelský tvůrce Ari Folman, tu zasedne v hlavní porotě. Programové oddělení festivalu právě vyjednává, které filmy z Cannes se podaří dovézt.

"Filmy, o kterých programové oddělení začalo jednat v Cannes, by měly být jasné do začátku příštího týdne. Doufáme, že budeme moci uvést to nejlepší," říká mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Folman nebude ve  Varech poprvé - v roce 1996 tu byl v soutěži uveden jeho snímek Svatá Klára, adaptace románu českého dramatika a spisovatele Pavla Kohouta. Film tehdy vyhrál Zvláštní cenu poroty.

Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi.
Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi. | Foto: Mateusz Skalski

Po Svaté Kláře Ari Folman natočil v roce 2001 ještě krimikomedii Made in Israel, Valčík s Bašírem je jeho třetím celovečerním filmem.

Festival ve čtvrtek oznámil už kompletní složení poroty. Předsedat jí bude český režisér Ivan Passer, jeden z nejvýznamnějších představitelů nové vlny. Za Českou republiku by v ní měl zasednout i hudebník Jan P. Muchow.

Ze zahraničí krom Folmana přijedou i další slavná jména - britská herečka Brenda Blethyn, známá například z filmů Pokání, Tajnosti a lži či Pýcha a předsudek. V porotě bude i americký producent Ted Hope, herečka Johanna ter Steegeová a kameraman filmů Roberta Altmana Vilmos Zsigmond.

Česko by v hlavní soutěži krom už dříve oznámených Dětí noci Michaely Pavlátové měli zastoupit také Karamazovi Petra Zelenky.

Netradiční adaptace divadelního představení z Dejvického divadla je už v českých kinech, na festivalu bude k vidění v mezinárodní premiéře. Zelenka v karlovarské soutěži uvedl před šesti lety svůj Rok ďábla, který si tehdy odnesl Křišťálový globus.

Už dříve zástupci festivalu oznámili, že tu bude soutěžit také film Kytara Amy Redford, dcery známého herce.

 

Právě se děje

Další zprávy