Karlovy Vary zahájí Armin Mueller-Stahl

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 6. 2008 16:00
Slavný herec ve Varech představí i své obrazy
Armin Mueller-Stahl
Armin Mueller-Stahl | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Slavnostní zahájení karlovarského festivalu ozdobí Armin Mueller-Stahl. německý herec známý  z řady filmů 60. a 70. let emigroval z NDR v roce 1979 do Západního Berlína, prosadil se i v Hollywoodu.

Sedmasedmdesátiletý Mueller-Stahl nebude ve Varech poprvé;  přijel sem už v 60. letech a byl hostem 32. přehlídky v roce 1997. Na nadcházejícím 43. ročníku stráví několik dnů. Jen film, který shlédne v průběhu slavnostního zahájení, ještě není znám. "Zahajovací snímek teprve oznámíme později," říká mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Během své dlouhé dráhy Mueller-Stahl spolupracoval s ceněným režisérem R. W. Fassbinderem, Polákem Andrzejem Wajdou či Maďarem Istvánem Szabó. V USA natáčel s Jimem Jarmuschem jeho Noc na zemi, hrál v Soderberghově Kafkovi, naposledy se objevil v Cronenbergových Východních příslibech.

Armin Mueller-Stahl si vyzkoušel i režii, v roce 1996 podle vlastního scénáře natočil film Rozhovor s bestií, ve kterém si zahrál Adolfa Hitlera.

V současné době dokončuje v Německu natáčení nového přepisu románu Thomase Manna Buddenbrookové, kde ztvárnil ústřední postavu Johanna "Jeana".

Je držitelem Stříbrného Medvěda z Berlinale 1992 za titulní úlohu v dramatu Utz natáčeném také v Praze, vroce 1996 byl nominován na Oscara za roli otce v dramatu Záře.

Armin Mueller-Stahl sdílí časté hobby herců a ve Varech představí také své obrazy; výstavu zahájí 6. července v Galerii umění.

"Karlovarská výstava přiblíží Armina Muellera-Stahla jako výtvarného umělce, který se nedá zaškatulkovat do populární kategorie malujícího herce," oponuje ale časté a zažité představě mluvčí.

Zatím je možné shodnout se na tom, že expozice pětadvaceti obrazů středních a větších formátů bude doplněna několika desítkami kombinovaných technik, kreseb, skic a grafických listů - představujících nejen témata z oblasti filmu a divadla, ale i portréty ze světa malířství, literatury a filozofie.

 

Právě se děje

Další zprávy