Ošklivý hezoun Nick Nolte ve Varech uvede sám sebe

Kamil Fila Kamil Fila
16. 5. 2008 14:05
V soutěži se objeví režijní debut Redfordovy dcery

Praha - Podoba letošního filmového festivalu v Karlových Varech začíná nabývat ostřejších kontur. Momentálně se ví, že tu bude na čtyřicet světových, evropských a mezinárodních premiér a jednu z nich by měl přijet uvést herec Nick Nolte.

Kromě přehlídek slovenských režisérů Juraje Jakubiska, Dušana Hanáka, mexického klasika Artura Ripsteina a australského provokatéra Nicolase Roega tak vykrystalizovalo zatím nejslavnější jméno.

Nick Nolte bude - podobně jako před ním Sharon Stoneová, Danny DeVito, Morgan Freeman, Andy Garcia či Elijah Wood - oním jménem reprezentujícím "velký hollywoodský" svět, jenž je sice s programem festivalu dosti v rozporu, ale přitáhne pozornost médií a veřejnosti, která o umělecké, nezávislé a "baťůžkářské" umění nejeví přílišný zájem.

Při natáčení Tenké červené linie
Při natáčení Tenké červené linie | Foto: Archiv

Sedmašedesátiletý Nolte se nejvíce proslavil v 80. letech rolí drsného poldy ve dvojici kriminálních komedií 48 hodin a Dalších 48 hodin, kde byl protipólem šaškujícího Eddieho Murphyho.

Většina diváků si pamatuje i jeho působivý výkon v melodramatu Pán přílivu s Barbrou Streisandovou, která snímek zároveň režírovala, či romantickou komedie Zbožňuji trable, kde byl protihráčem i milostným partnerem Julii Robertsové.

Tyto snímky z raných 90. let mu v relativně pokročilém věku i přes vizáž, která neodpovídá klasickým krasavců, vynesla v jednom ročníku časopisu People cenu za Nejpřitažlivějšího muže planety.

Často opakovaným Nolteho snímkem v televizních programech bývá i thriller Mys hrůzy, kde si zahrál právníka, jemuž se po letech přijde pomstít zločinec, kterého dostal za mříže. Toho ztvárnil Robert De Niro, o němž se (zatím zákulisně) spekuluje a licituje, aby do Varů letos přijel také.

Většina Nolteho rolí je však nespadá do oblasti populárním žánrových snímků; s výjimkami, kdy si odskočil do comicsu Hulk, kde hrál otce hlavního hrdiny. I zde se však spíše osvědčilo jeho okázalé charakterní herectví.

Zvláště v posledních letech se věnuje především seriózním dramatům jako Lorenzův olej, U-Turn, Tenká červená linie, The Good Thief, Hotel Rwanda či Muž v nesnázích, za nějž získal svou druhou nominaci na Oscara a čtvrtou nominaci na Zlatý Globus.

To si média neodpustila při jeho zatčení za drogy
To si média neodpustila při jeho zatčení za drogy | Foto: Aktuálně.cz

Ve  Varech osobně uvede celovečerní dokument o sobě nazvaný Nick Nolte: No Exit. Jeho autor Tom Thurman má už za sebou dokumenty o slavných režisérech Johnu Fordovi a Samu Peckinpahovi.

Ačkoli si snímek odbyte světovou premiéru ve Varech, v Americe jej mohli zhlédnout už někteří kritici. Známý filmový a divadelní recenzent David Thomson o něm napsal: "Film nabízí velmi inspirativní formu - místo angažování strohého, břitkého tazatele, který by se Noltemu dostal až na kůži, požádal Tom Thurman přímo Nolteho, aby tuto roli převzal."

"Otrávený" Nick Nolte tak zároveň i odpovídá na nekonečné dotazy, které mu příliš nesedí. "Odehrává se tu nesmlouvavý rozhovor mezi starým a mladým Nickem. Z ničeho nic se ale tenhle vyčpělý rozhovor s celebritou vytrácí a my zjišťujeme, že v mysli každého dobrého herce neustále probíhá právě taková vnitřní debata - surová, uštěpačná, vtipná, nadějná a působivá."  píše recenzent.

Foto: MFFKV

Tisková zpráva rovněž oznámila, že v hlavní soutěži o Křišťálový glóbus bude uveden režijní debut dcery Roberta Redforda, Amy Redfordové, s názvem The Guitar.

Vypráví o duchovním a uměleckém přerodu hlavní hrdinky, který trpí agresivní formou rakoviny. Mladá žena přichází o zaměstnání, opouští ji partner, před sebou má podle lékařských prognóz dva měsíce života.

Nemá co ztratit. Melody se tedy rozhodne splnit si svůj velký sen - naučit se hrát na elektrickou kytaru. Redfordová, považovaná za velký režijní talent, do hlavní role obsadila Saffron Burrowsovou (Ztráta sexuální nevinnosti, Timecode, Enigma, Troja).

 

Právě se děje

Další zprávy