Bathory chystá světovou premiéru ve Varech

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 4. 2008 10:20
Má film po několika odkladech konečně jasné datum?
Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel
Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Praha - V 31 kopiích by 10. července měl po několikerých odkladech do kin vstoupit jeden z nejočekávanějších českých snímků poslední doby, ambiciózní velkofilm Juraje Jakubiska Bathory o legendární Čachtické paní. Ještě předtím si odbude premiéru na karlovarském festivalu.

Projekt se při natáčení i postprodukčních pracích potýkal s řadou problémů - mluvilo se o financích, o ukradené kopii i o problémech s dokončováním zvuku v Londýně.

Bathory: Anna Friel
Bathory: Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

"Problémy se zvukem jsou v zásadě dořešené, zvuk se teď dokončuje v Česku a v USA," říká za produkci filmu Markéta Zahradníková.

Ani natáčení, které vypuklo už v roce 2005, nebylo jednoduché. Statistiky na stránkách filmu mluví jasně. Během natáčení se prý vypilo 7000 Red Bullů, 17 500 litrů alkoholu a 42 tisíc káv. Vykouřilo se 210 tisíc cigaret a protelefonovaly se tři miliony korun.

Pět členů štábu se zranilo, proteklo 150 litrů krve, naštěstí jen filmové. Celkem se na filmu podílelo tisíc lidí; jen Alžběta měla ve filmu 82 převleků a celkem se ve filmu objevilo na pět tisíc kostýmů.

Právě na těchto číslech a natáčecích manévrech staví produkce už od začátku natáčení reklamní kampaň velkofilmu.

Vzhledem k posunu distribuce na 10. červenec se dalo spekulovat, že by si Bathory světovou premiéru mohla odbýt na karlovarském festivalu, kde letos sedmdesátiletý Juraj Jakubisko převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Druhým držitelem ceny bude další jubilant ze Slovenska - taktéž sedmdesátiletý Dušan Hanák, autor filmů Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ, Tichá radosť či Papierové hlavy.

Zástupci festivalu sice zatím program největší české filmové události tají, premiéru Bathory ve Varech ale opatrně potvrzují.

"Pokud bude film Bathory hotov, což nám producenti přislíbili, tak tu je úvaha, že by ve Varech mohl být promítán v rámci pocty Juraji Jakubiskovi," říká mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Karlovarské uvedení potvrzuje i produkce filmu. "Bathory se bude ve Varech promítat 4. nebo 5. července ve světové premiéře," říká Zahradníková. Podle ní ani novináři nebudou mít šanci film shlédnout dříve než na karlovarském festivalu.

Bathory: Jiří Mádl a Bolek Polívka
Bathory: Jiří Mádl a Bolek Polívka | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Juraj Jakubisko se s velkofilmem Bathory vrátil k režii po čtyřech letech, které uplynuly od jeho filmu Post Coitum a jedenáct let po předposlední Nejasné zprávě o konci světa.

Všeobecně ceněné jsou ale zejména Jakubiskovy předrevoluční snímky  - Kristove roky, Zbehovia a pútnici ocenění v roce 1968 v Benátkách či vrcholné dílo 80. let Tisícročná včela.

Jaký bude nový Jakubiskův film? Příběh krvavé hraběnky Jakubisko podle svých slov chtěl zbavit romantizace. "V Guinnessově knize rekordů je uváděna jako největší vražedkyně v dějinách," říká režisér.

Ale po přečtení publikovaných děl a prostudování historických materiálů dospěl k odlišnému závěru: "Podle mne byla tato renesanční, inteligentní a vzdělaná žena obětí těch, kteří prahli po jejím majetku."

Bathory: Karel Roden
Bathory: Karel Roden | Foto: Jakubisko Film

Bathory v Jakubiskově podání je prý především příběhem Alžběty a její nenaplněné lásky ke slavnému italskému malíři Caravaggiovi, příběhem manželského pouta nejmocnějších uherských rodů Báthory a Nádasdy a příběhem intrik palatína Juraje Thurza, kterého ztvárnil Karel Roden.

Do hlavní role byla nakonec místo Famke Janssenové obsazena Britka Anna Frielová, jako její manžel František Nádasdy se představí Vincent Regan.

V dalších rolích se objeví Franco Nero, Bolek Polívka, Marek Vašut, Jiří Mádl, Lucie Vondráčková, Andrej Hryc, Monika Hilmerová a mnozí další; mezi nimi i producentka filmu Deana Horváthová.

 

Právě se děje

Další zprávy