Ukrajinský velvyslanec protestuje proti ruskému filmu v Karlových Varech

ČTK ČTK
28. 6. 2022 14:27
Ukrajinský velvyslanec protestuje proti ruskému filmu v Karlových Varech

Proti zařazení ruského filmu nazvaného Kapitán Volkonogov uprchl do programu karlovarského festivalu protestuje ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis. Otevřený dopis zaslal toto úterý prezidentovi akce Jiřímu Bartoškovi.

Podle ambasadora film vznikl s ruskou státní podporou a jeho tvůrci se podíleli na tamních propagandistických dílech, zařadit jej do programu tak Perebyjnis považuje za nehumánní. Snímek se odehrává ve 30. letech minulého století a vypráví o vykonavateli stalinských čistek, v němž se probudí svědomí. Rozhodne se vyhledat pozůstalé obětí a prosit o odpuštění.

Programový ředitel festivalu Karel Och už dříve řekl, že festival nechce bojkotovat ruskou tvorbu. Pořadatelé vyjadřují podporu ukrajinským tvůrcům a odsuzují ruské násilí, v Karlových Varech například profesionálům z branže představí rozpracované ukrajinské snímky. "Ruské filmové prostředí reagovalo na ten konflikt tak, že se stáhlo, ruských filmů jsme letos ani mnoho neobdrželi. To, že není ani jeden z nich v soutěži, není výraz bojkotu," řekl v květnu Karel Och.

 

Právě se děje

Další zprávy