Stranger Things i novinka ze světa Hry o trůny. Oboje přerušila stávka v Hollywoodu

Reuters Kultura Reuters, Kultura
10. 5. 2023 9:48
Práce na dalších řadách seriálů Příběh služebnice a Stranger Things nebo novinky ze světa Hry o trůny byly pozastaveny v důsledku stávky filmových a televizních scenáristů v Hollywoodu. Ta už trvá téměř týden a zatím se ani náznakem neblíží rozuzlení.
Kvůli stávce scenáristů se odkládá natáčení nové řady seriálu Stranger Things. Na snímku z té poslední jsou Gaten Matarazzo, Maya Hawke, Sadie Sink a Joe Keery.
Kvůli stávce scenáristů se odkládá natáčení nové řady seriálu Stranger Things. Na snímku z té poslední jsou Gaten Matarazzo, Maya Hawke, Sadie Sink a Joe Keery. | Foto: Netflix

Scenáristé oceňovaného dystopického dramatu Příběh služebnice, které vychází z knih Margaret Atwoodové, ještě stihli rozepsat pár epizod nové řady. Práce však ustaly poté, co Sdružení amerických scenáristů minulý týden vyzvalo ke stávce, potvrdila jedna ze scenáristek a producentek Yahlin Chang.

Podle ní je nepravděpodobné, že by se nová řada Příběhu služebnice začala točit v létě, jak tvůrci původně plánovali. Firma Hulu, jež za projektem stojí, to odmítla komentovat.

Spisovatel George R. R. Martin, podle jehož knih vznikla oceňovaná Hra o trůny, toto pondělí potvrdil, že v důsledku stávky byly pozastaveny práce na novince z jeho fantasy světa. Seriál nazvaný A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight má vycházet z Martinových fantasy novel Příběhy Dunka a Egga. Minulý měsíc jej oznámilo studio Warner Bros Discovery jako jeden z největších taháků své streamovací platformy Max, jež nahradí stávající HBO Max. Příběh se má odehrávat sto let před událostmi z Hry o trůny.

"Tuhle stávku si nikdo nepřál, ale producenti, studia, televize a streamovací platformy nám nedali na výběr," napsal Martin na svém blogu, kde scenáristům vyjádřil "jednoznačnou podporu". Upřesnil, že stávka naopak neovlivní přípravy druhé řady seriálu Rod draka, který se rovněž odehrává ve světě Hry o trůny. Všech osm nových epizod už bylo dopsáno a scénáře odsouhlaseny předtím, než spor začal. "V tomto případě scenáristé dodělali svoji práci a teď už záleží jen na režisérech, štábu a samozřejmě dracích," uvedl Martin.

Stávka v Hollywoodu začala minulý týden, kdy se více než 11 tisíc členů Sdružení amerických scenáristů definitivně nedohodlo se zástupci studií a streamovacích platforem sdružených v Alianci filmových a televizních producentů. Mezi ně patří firmy jako Netflix nebo Walt Disney Company.

Jádro sporu se točí okolo odměňování scenáristů, kteří od videoték dostávají často výrazně méně, než kolik jim za stejnou práci dříve platily klasické televize. Scenáristé kromě toho žádají zvýšení odvodů za zdravotní a sociální pojištění, záruky ohledně velikosti tvůrčích týmů nebo regulace týkající se umělé inteligence. Filmová studia namítají, že jsou kvůli napjaté ekonomické situaci pod tlakem investorů a že učinila "velkorysý" návrh, který však scenáristé odmítli.

Obě strany sporu v médiích zveřejňují různé situace. Scenáristické sdružení argumentuje příkladem tvůrce televizního seriálu pro streamovací platformu, který za 14 týdnů psaní při minimální sazbě dostane 69 tisíc dolarů až 115 tisíc dolarů, v přepočtu 1,4 až 2,4 milionu korun. Někteří navrch obdrží ještě tantiémy okolo 41 tisíc dolarů neboli 875 tisíc korun. Dříve však tato částka například díky dodatečným poplatkům za reprízování nebo mezinárodní licence bývala vyšší. Dnes pro mnohé scenáristy takováto příležitost představuje jedinou část roku, kdy mají příjem. Celý rok přitom z těchto peněz musí platit ještě své agenty, píše agentura Reuters.

Producenti a filmová studia kontrují jiným příkladem, podle nějž dnes scenáristům za 20 až 24 týdnů práce v roce zaplatí průměrně 150 tisíc až 180 tisíc dolarů, v přepočtu mezi 3,2 milionu korun až 3,8 milionu korun.

"Doufám, že scenáristé co nejdříve dostanou férovou odměnu, kterou si zaslouží," uvedl v pondělí americký prezident Joe Biden po projekci nového televizního seriálu Narozen v Americe.

Kvůli stávce ze všeho nejdřív ustala výroba televizních talk show, jejichž moderátorům vtipy každý den na aktuální téma vymýšlely týmy scenáristů. Stejně tak se nevysílají nové díly zábavního pořadu Saturday Night Live.

Podle serveru CNBC.com musely být těsně před natáčením pozastaveny práce na superhrdinském filmu ze světa Marvelu o Bladeovi, kterého ztvární Mahershala Ali, stejně jako na poslední řadě seriálu Stranger Things.

"Scenáristická práce nekončí ve chvíli, kdy začíná natáčení. Přestože se nemůžeme dočkat, až s naším úžasným štábem a týmem znovu začneme točit, za této stávky to není možné. Doufáme, že co nejdřív dojde k férové dohodě, abychom se všichni mohli vrátit k práci," napsali tvůrci Stranger Things, bratři Matt a Ross Dufferovi.

Jak dlouho stávka potrvá, není jasné. Sdružení scenáristů a producentů momentálně nemají naplánovanou žádnou schůzku. Poslední protest před 15 lety trval 100 dnů a kalifornskou ekonomiku stál 2,1 miliardy dolaru.

Podle analýzy agentury Reuters je pravděpodobné, že letošní stávka bude trvat minimálně celé léto. "Momentálně neexistuje síla, která by byla schopná dotlačit jednu nebo druhou stranu ke kompromisu. Chvíli to bude trvat," cituje agentura nejmenovaného šéfa filmového studia.

 

Právě se děje

Další zprávy