Agentovi 007 je 70. Jeho vztah k ženám dokazuje, jak moc se za tu dobu změnil

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
12. 4. 2023 6:00
Sedmdesát let tento týden uběhne od prvního vydání knihy o špionovi 007. Příběh s názvem Casino Royale nejdřív nakladatelé odmítli. K vydání je přesvědčil zavedený autor a bratr Iana Fleminga Peter. Za sedm dekád postava známá hlavně z filmů doznala několika změn, především ve vztahu k ženám. Připomeňte si Bond girls, na nichž je nejvíc vidět vývoj společenských představ.
Sean Connery a Ursula Andressová ve slavné scéně z filmu Dr. No. | Video: Eon Productions

Honey Ryderová

(Ursula Andressová ve filmu Dr. No, 1962)

Z plavovlasé potápěčky a lovkyně mušlí Honey Ryderové, která sbírá lastury na břehu karibské říše tajemného Dr. No, učinily půvaby Švýcarky Ursuly Andressové esenciální Bond girl.

Když se vynoří z moře s potápěčským nožem za pasem a zpívá si píseň Underneath the Mango Tree, vypadá jako Botticelliho Venuše a zároveň Tarzan v ženském vydání. Zatímco ve Flemingově knize vystupuje z vln nahá a má "zlomený nos, rozpláclý jako boxer", ve filmu je fyzicky dokonalá, oblečená ve bílých bikinách.

Sportovně založená a houževnatá dobrodružka, která má ráda nezávislý život na tropických plážích, je nejpamátnější bondovskou dívkou. A to přesto, že není úplně první Bond girl. Tou se stala hazardní hráčka Sylvia Trenchová v podání Eunice Gaysonové, kterou agent 007 svede hned na začátku filmu v londýnském kasinu.

 

Právě se děje

Další zprávy