Oscarový režisér se zákazem vstupu do Číny jede na Febiofest

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 2. 2015 9:54
Jean-Jacques Annaud, tvůrce filmů Sedm let v Tibetu či Jméno růže, přijede do Prahy převzít cenu Kristián za přínos světové kinematografii.
Jean-Jacques Annaud při představení svého filmu Talisman vlků v Číně.
Jean-Jacques Annaud při představení svého filmu Talisman vlků v Číně. | Foto: Profimedia

Praha - Hvězdným hostem letošního Febiofestu bude francouzský oscarový režisér Jean-Jacques Annaud, tvůrce filmů Sedm let v Tibetu či Jméno růže. Na festivalu uvede svůj nový snímek Talisman vlků a převezme cenu Kristián za přínos světové kinematografii. 

Režisér, scenárista a producent Jean-Jacques Annaud získal už za svůj debut Černí a bílí v barvách z roku 1976 Oscara za Nejlepší cizojazyčný film. Oscara za nejlepší masky dostalo i jeho drama z dávné historie lidstva Boj o oheň, které bude uvedeno na Febiofestu v rámci Annaudovy filmové pocty.

Jeho filmografie obsahuje náměty převzaté ze světových knižních bestsellerů, jako Jméno růže se Seanem Connerym v hlavní roli nebo film Sedm let v Tibetu, kvůli němuž má režisér doživotní zákaz vstupu za čínské hranice.

Annaud režíroval i válečné drama Nepřítel před branami s Judem Lawem v hlavní roli. Festival uvede i jeden z jeho nejambicióznějších projektů, film Medvěd z roku 1988, ve kterém využil při scénách snů malého medvíděte animované sekvence z dílny českého klasika Břetislava Pojara.

Nejspíš právě kvůli jeho zkušenostem se zvířaty před filmovou kamerou jej i přes zákaz vstupu do Číny oslovila produkční filmová společnost China Film Group pro spolupráci na filmu o mladíkovi vychovávajícím vlčí mládě s názvem Talisman vlků, který byl dokončen na počátku tohoto roku.

Hosty Febiofestu budou také americká herečka Kim Novak, která ve Strahovském klášteře zahájí výstavu svých obrazů, režisér oscarového snímku Zamilovaný Shakespeare John Madden, padouch z bondovky Dech života Jeroen Krabbé a nová hvězda italské kinematografie Alba Rohrwacher. Ta si vedle Tildy Swinton zahrála ve filmu Mé jméno je láska označovaném za "eroticko-gastronomickou pochoutku".

Snímek bude uveden v rámci nové sekce Culinary Cinema připravené ve spolupráci s festivalem Berlinale. Diváky pozve na projekce do restaurace vybudované v barrandovských ateliérech, kde zážitky z filmů doplní zážitky vysoké gastronomie.

Filmový festival Praha-Febiofest se uskuteční od 19. do 27. března.

 

Právě se děje

Další zprávy