Nejlepší filmy a seriály roku 2018: Od Spider-Mana k béčku, které způsobí halucinace

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 12. 2018 14:33
Nový hollywoodský Spider-Man, umělecká díla Alfonse Cuaróna či Paula Thomase Andersona nebo český Rédl se dostaly do výběru dvaceti nejlepších filmů a seriálů roku 2018 podle Aktuálně.cz. Pro větší přehlednost jsme ho rozdělili na zahraniční filmy, českou tvorbu a část věnovanou seriálům.
Zimní bratry natočil Hlynur Pálmason. | Video: Bontonfilm

Zimní bratři

Režie: Hlynur Pálmason

Prvotina islandského režiséra Hlynura Pálmasona nepatří k divácky nejvstřícnějším filmům. Rozhodně jde však o jeden z nejvýraznějších debutů, který je natočen stejně nelítostně, jako je nelítostné prostředí, v němž se odehrává.

Těžařské městečko kdesi na konci Dánska i světa diváky od počátku zavalí závějemi dusivého prachu tak přesvědčivě, až při odchodu z kinosálu možná budou muset smést ze šatů béžové vrstvy vápence. Drama o dvou bratrech, z nichž jeden zásobuje okolí nebezpečnou, podomácku vyrobenou pálenkou, nestojí na ději, ale na pečlivém pozorování jedinců žijících v extrémních společenských i pracovních podmínkách.

Winter Brothers je film, který na diváka neváhá vystrčit holý zadek, aniž by to byla drzost či provokace. Postavy tu obnažují své genitálie, podobně jako celý snímek obnažuje jejich povahy. Osekává nitra svých hrdinů jako vrstvy horniny a odhaluje svět, v němž přemíra maskulinity zakrývá nedostatek lásky.

 

Právě se děje

Další zprávy