Nejlepší filmy a seriály roku 2018: Od Spider-Mana k béčku, které způsobí halucinace

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 12. 2018 14:33
Nový hollywoodský Spider-Man, umělecká díla Alfonse Cuaróna či Paula Thomase Andersona nebo český Rédl se dostaly do výběru dvaceti nejlepších filmů a seriálů roku 2018 podle Aktuálně.cz. Pro větší přehlednost jsme ho rozdělili na zahraniční filmy, českou tvorbu a část věnovanou seriálům.
Roma je nenápadný film, přesto plný nezapomenutelných scén. | Video: Netflix

Roma

Režie: Alfonso Cuarón

Mexický tvůrce Alfonso Cuarón nejprve dobyl Hollywood, kde se dovedl se stejnou suverenitou pohybovat ve vymyšlených fantasy světech (Harry Potter a vězeň z Azkabanu), v postapokalyptické budoucnosti (Potomci lidí) i na orbitě Země (Gravitace). Nyní se vrátil do rodného Mexika, kde utkal podobně uhrančivý filmový vesmír jen z vlastních vzpomínek.

Roma je černobílá sonda do Cuarónova dětství v Mexiku 70. let, natočená jako meditace o hlubinách paměti, společenské drama o zemi roztrhané pouliční válkou, jako rodinné a vztahové drama ze světa viděného očima žen a dětí. Film mnoha poloh a vrstev, který dovede dlouhé minuty meditovat v prostoru a bezdějově se přelévat. Jindy však diváka zdrtí scénou tak napínavou, že podobná nebyla k vidění v žádném letošním thrilleru.

Film se místy odvíjí jako mýtus, jindy je špinavý a syrový, až připomene pouliční scény z režisérových Potomků lidí. Cuarón ve své novince spojuje různé světy - nejen z hlediska estetiky či vyprávění. Roma ale také dovede spojit vkus festivalových porot či kritiků, kteří ji zahrnují cenami a místy ve filmových žebříčcích, se širokým publikem, neboť se dojemně, přesně a uhrančivě dotýká těch nejosobnějších věcí, na něž se dovede napojit kdokoli.

Alfonso Cuarón natočil snímek, který v září vyhrál prestižní festival v Benátkách. Od té doby se o něm mluví a ještě dlouho mluvit bude.

 

Právě se děje

Další zprávy