Nejlepší filmy a seriály roku 2018: Od Spider-Mana k béčku, které způsobí halucinace

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 12. 2018 14:33
Nový hollywoodský Spider-Man, umělecká díla Alfonse Cuaróna či Paula Thomase Andersona nebo český Rédl se dostaly do výběru dvaceti nejlepších filmů a seriálů roku 2018 podle Aktuálně.cz. Pro větší přehlednost jsme ho rozdělili na zahraniční filmy, českou tvorbu a část věnovanou seriálům.
Nejnovější animované dobrodružství „přátelského souseda“ Spider-Mana je největším překvapením konce letošního roku. | Video: Falcon

Spider-Man: Paralelní světy

Režie: Bob Persichetti, Peter Ramsey

Nejnovější animované dobrodružství "přátelského souseda" Spider-Mana, nejklukovštějšího ze všech komiksových superhrdinů, není jen největším překvapením konce letošního roku. Je to také nejlepší superhrdinský film sezony, v lecčems revoluční. Určitě z hlediska animace, která mísí různé techniky a kreslířské styly, z nichž některé dosud nebyly na plátně k vidění. Ale také z hlediska přístupu k vyprávění a k hrdinům.

Spider-Man: Paralelní světy se žene kupředu v tempu nejrychlejší videohry. Divákům představí hned šest různých Spider-Manů z paralelních dimenzí, a staví tak na hlavu různé zvyklosti tohoto komiksového žánru. Třeba mýtus o kanonickém hrdinovi, k němuž fanoušci pouze obdivně vzhlíží.

Je to snímek důležitý i proto, že se více než většina hraných superhrdinských filmů zaměřuje na náctileté diváky, přitom je však chytřejší a sebereflexivnější než konkurence cílící na o něco starší publikum.

Už za to, jak vtipně, svižně a hravě shazuje hrdiny z jejich nadlidských piedestalů a jak řeší důležité otázky bez zbytečného patosu, nový Spider-Man do výběru nejpozoruhodnějších letošních novinek patří.

 

Právě se děje

Další zprávy