Nejlepší filmy a seriály roku 2018: Od Spider-Mana k béčku, které způsobí halucinace

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 12. 2018 14:33
Nový hollywoodský Spider-Man, umělecká díla Alfonse Cuaróna či Paula Thomase Andersona nebo český Rédl se dostaly do výběru dvaceti nejlepších filmů a seriálů roku 2018 podle Aktuálně.cz. Pro větší přehlednost jsme ho rozdělili na zahraniční filmy, českou tvorbu a část věnovanou seriálům.
Film Summer byl v Cannes uveden za neúčasti autora. | Video: Charades

Léto

Režie: Kirill Serebrennikov

Ruský režisér Kirill Serebrennikov natočil snímek o rockové scéně v Leningradu 80. let jako hudební love story - jako pohled do života lidí, pro něž je Lou Reed podstatnější než Michail Gorbačov. Počínající perestrojka je tak jen pozadím filmu, který představuje hvězdy ruského roku z kapel Zoopark a Kino.

Je to hudební romance prosycená melancholií ani ne z okolního režimu, jako spíše ze života, který je třeba vést za každého společenského uspořádání. Smutek z heroinových balad Loua Reeda se tu napojil na specifickou ruskou schopnost tesknit nad povahou světa, přesto je Léto také plné energie. Jen to není energie rokenrolu, spíše zvláštního lenivého roku, v němž se nebudovatelsky zpívá o povalování se a nicnedělání. Film o konci éry tvrdého roku i pozvolném konci komunistické éry.

 

Právě se děje

Další zprávy