Nejlepší filmy a seriály roku 2018: Od Spider-Mana k béčku, které způsobí halucinace

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 12. 2018 14:33
Nový hollywoodský Spider-Man, umělecká díla Alfonse Cuaróna či Paula Thomase Andersona nebo český Rédl se dostaly do výběru dvaceti nejlepších filmů a seriálů roku 2018 podle Aktuálně.cz. Pro větší přehlednost jsme ho rozdělili na zahraniční filmy, českou tvorbu a část věnovanou seriálům.
Českým snímkem Až přijde válka začínala letos v únoru dokumentární sekce Panorama na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. | Video: HBO

Až přijde válka

Režie: Jan Gebert

Českým snímkem Až přijde válka začínala letos v únoru dokumentární sekce Panorama na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Portrét mladého vůdce samozvané slovenské domobrany Petera Švrčka, který ještě nedávno sváděl boj tak akorát s maturitní komisí, je děsivý. Nejen pro Čechy či Slováky. Je to film, který svým nenápadným pozorovatelským stylem naléhavě promlouvá o společenských náladách v celé Evropě.

Vidět bleskovou proměnu sotva dvacetiletého vtipkujícího mladíka v silného vůdce s ambicemi vstoupit do politiky je zneklidňující už proto, s jakou samozřejmostí je jeho organizace na Slovensku zjevně přijímána.

Na první pohled bojůvka několika hrdých slovenských chlapců, za kterou je však vedle kritických hlasů vidět i podpora veřejnosti. Tito "hoši" ve školách promlouvají k dětem o tom, že Slované ovládají většinu světa, organizují veřejná setkání s podporou oficiálních míst. Nepříjemný, ale důležitý snímek.

 

Právě se děje

Další zprávy