Nejlepší filmy a seriály roku 2018: Od Spider-Mana k béčku, které způsobí halucinace

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 12. 2018 14:33
Nový hollywoodský Spider-Man, umělecká díla Alfonse Cuaróna či Paula Thomase Andersona nebo český Rédl se dostaly do výběru dvaceti nejlepších filmů a seriálů roku 2018 podle Aktuálně.cz. Pro větší přehlednost jsme ho rozdělili na zahraniční filmy, českou tvorbu a část věnovanou seriálům.
Rhea Seehornová jako právnička Kim Wexlerová a Bob Odenkirk neboli advokát Jimmy McGill v nové řadě Better Call Saul.
Proměna právníka Jimmyho McGilla v muže s pseudonymem Saul Goodman také ve čtvrté řadě patří na absolutní vrchol seriálové tvorby. | Video: AMC

Better Call Saul IV

Vysílala televize AMC

Proměna právníka Jimmyho McGilla v muže s pseudonymem Saul Goodman, jehož dobře znají fanoušci spřízněného seriálu Perníkový táta, také ve čtvrté řadě patří na absolutní vrchol seriálové tvorby. Z vedlejší postavy či takřka postavičky Perníkového táty tvůrci učinili nejtragičtějšího hrdinu současné televize. A Jimmy McGill v tom není sám.

Podobný osud sdílí i další hrdina Perníkového táty Mike Ehrmantraut. Drsný ranař i smolařský právník čelí neštěstí každý po svém - a temnota, do níž se propadají, je řadu od řady bezvýchodnější.

Better Call Saul je podobně návykový jako Perníkový táta, ale nepojednává o tom, jak se z obyčejného člověka a táty od rodiny stane monstrum. Vypráví s podobnou elegancí a soustředěností příběh mnohem obyčejnější, byť se v něm též dějí šílené věci daleko za hranou zákona.

Seriál nelíčí protagonistu, který se na scestí dostal vlastní vinou, byť měl zpočátku dobré úmysly. Spíše ukazuje postavy, kterým není souzeno v životě vyhrát, ať už dělají cokoli. Je to ta nejupachtěnější tragédie v současné televizní tvorbě. Tragédie vtělená do věčně pokřivené tváře hlavního protagonisty, jíž nikdy není dáno, aby se zbavila vnitřních konfliktů a pnutí, které hrozí, že ji roztrhnou vedví.

 

Právě se děje

Další zprávy