Nejlepší filmy a seriály roku 2018: Od Spider-Mana k béčku, které způsobí halucinace

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 12. 2018 14:33
Nový hollywoodský Spider-Man, umělecká díla Alfonse Cuaróna či Paula Thomase Andersona nebo český Rédl se dostaly do výběru dvaceti nejlepších filmů a seriálů roku 2018 podle Aktuálně.cz. Pro větší přehlednost jsme ho rozdělili na zahraniční filmy, českou tvorbu a část věnovanou seriálům.
Dobrodružný klukovský film i společenské drama, rošťáctví, sprosťárny i lyrika. | Video: CinemArt

Všechno bude

Režie: Olmo Omerzu

Dobrodružný klukovský film i společenské drama, rošťáctví, sprosťárny i lyrika. Režisér Olmo Omerzu svým třetím a nejdiváčtějším snímkem o dvou chlapcích, co ukradeným vozem projeli celou republiku, vyhrál cenu za nejlepší režii v Karlových Varech. Už to samo o sobě stojí jako důkaz, že lze navazovat na tradici tuzemského dětského filmu, rozvíjet ji a oslovit tím nejen místní publikum, ale také mezinárodní porotu.

Režisér Omerzu opět prokazuje cit pro živé zachycení situací, ať už je to přirozený dialog, vypointovaný gag či přízračná scéna, kdy se auto se spící posádkou šine tmou, míjí lesní zvěř a propadá se do snového bezčasí.

Možná se film scenáristicky pohybuje v bezpečnějším terénu než autorova předchozí díla Příliš mladá noc a Rodinný film. Ale už za to, jak naznačuje, že vydat se "na cestu" má smysl jen ve čtrnácti, kdy člověk ještě nesmí legálně řídit, si za tuto svébytnou jemnou a citlivou polemiku s celým žánrem road-movie Omerzuova novinka zaslouží potlesk.

 

Právě se děje

Další zprávy