Nejlepší filmy a seriály roku 2018: Od Spider-Mana k béčku, které způsobí halucinace

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 12. 2018 14:33
Nový hollywoodský Spider-Man, umělecká díla Alfonse Cuaróna či Paula Thomase Andersona nebo český Rédl se dostaly do výběru dvaceti nejlepších filmů a seriálů roku 2018 podle Aktuálně.cz. Pro větší přehlednost jsme ho rozdělili na zahraniční filmy, českou tvorbu a část věnovanou seriálům.
Chata na prodej je film, který chce maximálně komunikovat s publikem, aniž by se mu podbízel. | Video: CinemArt

Chata na prodej

Režie: Tomáš Pavlíček

Další důkaz, že dnešní česká filmová komedie nemusí být jen řachanda. Chata na prodej propojuje lokální fenomén chataření s univerzální poetikou blízkou třeba americkým nezávislým filmům.

Režisér Pavlíček na svou chatu vměstná nejen jednu rozvětvenou rodinu se všemi potížemi mezigeneračního soužití, ale také hned tři generace českých herců. Přesto má jeho snímek jednotný tón a působí přirozeně, byť není bez chyb, mezi něž patří například až příliš návodná hudba, která svým pomrkáváním "Pozor, humor!" trochu odporuje jinak lehkému, nenápadnému stylu.

Chata na prodej je film, který chce maximálně komunikovat s publikem, aniž by se mu podbízel. Film, jenž mimoděk postihne spory, které čas od času zažije každý bratr, sestra, otec, matka či děda a babička.

 

Právě se děje

Další zprávy