My byli proti establishmentu. Velký průvodce filmy Miloše Formana od Konkursu po Goyu

Kultura Kultura
14. 4. 2018 14:34
Po krátké nemoci v pátek ve věku šestaosmdesáti let zemřel režisér Miloš Forman, nejúspěšnější český filmař 2. poloviny 20. století a držitel dvou Oscarů. V 60. letech minulého století patřil k tvůrcům takzvané československé nové vlny, zprvu pro něj byl charakteristický důraz na realismus, obsazování neherců, práci s hudbou, obecně mladé hrdiny či mezigenerační střety. Po emigraci do USA Forman natáčel s předními hollywoodskými herci včetně Jacka Nicholsona či později Jima Carreyho. Připomeňte si jeho filmografii.
Video: Paramount

Ragtime (1981)

Podle bestsellerového románu E. L. Doctorowa vznikl Formanův čtvrtý americký film, jejž opět nasnímal Miroslav Ondříček. Ragtime, vyprávějící o hrdém černošském pianistovi, zachytil hroutící se životní styl 19. století a nástup nové éry. Kladl důraz na napětí mezi bílými a černými Američany.

"Vystřihl jsem dvacet minut, ale veškerá radost, kterou z dokončení filmu obvykle mám, byla tatam. Dodneška pevně věřím, že tohle umělé zkrácení Ragtimu o dvacet minut byla nesmírná chyba. Z toho filmu se stal mrzáček," litoval později Forman.

 

Právě se děje

Další zprávy