My byli proti establishmentu. Velký průvodce filmy Miloše Formana od Konkursu po Goyu

Kultura Kultura
14. 4. 2018 14:34
Po krátké nemoci v pátek ve věku šestaosmdesáti let zemřel režisér Miloš Forman, nejúspěšnější český filmař 2. poloviny 20. století a držitel dvou Oscarů. V 60. letech minulého století patřil k tvůrcům takzvané československé nové vlny, zprvu pro něj byl charakteristický důraz na realismus, obsazování neherců, práci s hudbou, obecně mladé hrdiny či mezigenerační střety. Po emigraci do USA Forman natáčel s předními hollywoodskými herci včetně Jacka Nicholsona či později Jima Carreyho. Připomeňte si jeho filmografii.
Amadea ve filmu Mozart ztvárnil Tom Hulce.
Amadea ve filmu Mozart ztvárnil Tom Hulce. | Foto: Ronald Grant

Amadeus (1984)

Do rodného Československa se Miloš Forman mohl vrátit díky adaptaci divadelní hry Petera Shaffera, která zdramatizovala střet skladatele Antonia Salieriho a nadanějšího mladého Wolfganga Amadea Mozarta. Rozpustilého, věčně vtipkujícího Mozarta, jenž svým uměním podkopává autority, ztvárnil Tom Hulce.

Amadeus se natáčel od června do srpna 1983 například v pražském Stavovském divadlu, na jeho vzniku se podíleli výtvarník Theodor Pištěk či scénograf Josef Svoboda. "V tom filmu je všechno: nenávist, žárlivost, láska, dobrodružství - všechno. Hory emocí - a bez nich film není filmem," prohlásil o Amadeovi jeho kameraman Miroslav Ondříček.

Film nakonec získal osm cen Oscar - i přes kritiku, že historicky věrný základ událostí posunul do čiré fikce. Roku 2002 Miloš Forman uvedl rozšířenou verzi Amadea v takzvaném režisérském sestřihu. "Nemohli jsme chtít po divácích, aby seděli tři hodiny v kině a sledovali film o vážné hudbě a navíc bez hvězd. Bylo to v době, kdy scénu ovládly hudební klipy MTV," vysvětloval Forman, proč Amadea s producentem Saulem Zaentzem původně zkrátili.

 

Právě se děje

Další zprávy