My byli proti establishmentu. Velký průvodce filmy Miloše Formana od Konkursu po Goyu

Kultura Kultura
14. 4. 2018 14:34
Po krátké nemoci v pátek ve věku šestaosmdesáti let zemřel režisér Miloš Forman, nejúspěšnější český filmař 2. poloviny 20. století a držitel dvou Oscarů. V 60. letech minulého století patřil k tvůrcům takzvané československé nové vlny, zprvu pro něj byl charakteristický důraz na realismus, obsazování neherců, práci s hudbou, obecně mladé hrdiny či mezigenerační střety. Po emigraci do USA Forman natáčel s předními hollywoodskými herci včetně Jacka Nicholsona či později Jima Carreyho. Připomeňte si jeho filmografii.
Jack Nicholson ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem.
Jack Nicholson ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem. | Foto: United Artists

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Pět hlavních cen Oscar včetně těch za režii a nejlepší film roku 1975 získal Formanův tragikomický příběh o vzpouře a represi nazvaný Přelet nad kukaččím hnízdem. Zaměřil se na provokatéra, jenž přijde do státní psychiatrické nemocnice a svou rebelskou povahou otřese rutinou celého zařízení. Film dodnes patří k Formanovým nejznámějším, mimo jiné díky výkonu Jacka Nicholsona v titulní roli a střetům jeho postavy s vrchní sestrou nemocnice.

Přelet nad kukaččím hnízdem vznikl na motivy románu Američana Kena Keseyho spojovaného s takzvanou beat generation. V češtině kniha vyšla pod názvem Vyhoďme ho z kola ven.

"Když jsem ten scénář dostal, šel jsem se poprvé podívat do blázince. Očekával jsem blázny, lidi visící na lustru, co se bušej v prsa, že jsou Ježíš Kristus, a takové věci. A byl jsem úplně šokovaný, že jsem tam viděl jen lidi, kteří se zoufale snaží vypadat normálně," vzpomínal Forman v knižním rozhovoru s Bohdanem Slámou.

 

Právě se děje

Další zprávy