My byli proti establishmentu. Velký průvodce filmy Miloše Formana od Konkursu po Goyu

Kultura Kultura
14. 4. 2018 14:34
Po krátké nemoci v pátek ve věku šestaosmdesáti let zemřel režisér Miloš Forman, nejúspěšnější český filmař 2. poloviny 20. století a držitel dvou Oscarů. V 60. letech minulého století patřil k tvůrcům takzvané československé nové vlny, zprvu pro něj byl charakteristický důraz na realismus, obsazování neherců, práci s hudbou, obecně mladé hrdiny či mezigenerační střety. Po emigraci do USA Forman natáčel s předními hollywoodskými herci včetně Jacka Nicholsona či později Jima Carreyho. Připomeňte si jeho filmografii.
Foto: Universal Studios

Taking Off (1971)

Formanovým prvním americkým filmem, natočeným s kameramanem Miroslavem Ondříčkem, bylo roku 1971 Taking Off, pohled na generaci 70. let, její naděje, přání i problematické vztahy s rodiči.

Snímek přibližuje rodiče, jimž z domova odešla dcera. Při pátrání se setkají s dalšími otci a matkami taktéž hledajícími své potomky. Společná zkušenost je sblíží a přivede až k bezuzdné zábavě. Rodiče, kteří svou dceru podezírali z braní drog, jsou nakonec toutéž dívku sami přistiženi při kouření marihuany.

"Bylo nutné změnit styl práce. V Americe jsem prostě neměl a nikdy nebudu mít na to, abych točil původní film s neherci," shrnul Forman později zklamání z toho, že Taking Off nemělo očekávaný úspěch a že studiu Universal za něj zůstal dlužen 500 dolarů. "Bylo mi jasné, že když vejdu do baru a neporozumím každému slovu, co tam padne, nemám nárok na to, abych tu dělal filmy, jako byly Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří, má panenko."

 

Právě se děje

Další zprávy