Krotitelky duchů nejsou ještě v kinech a lidé je už nenávidí. V pohlaví ale chybu nehledejme

Martin Svoboda Martin Svoboda
20. 6. 2016 10:33
Remake Krotitelů duchů lidé nenávidí víc než Justina Biebera, aniž by ho zatím viděli. Může za to pohlaví hrdinů? Není snímek jen nevhodným mučedníkem? "Nenávist vůči Krotitelkám pramení primárně z únavy remaky všeho druhu a fixací Hollywoodu na značky, které by fanoušci raději viděli odpočívat. Nesouvisí ani tak s pohlavím hrdinů," píše o chystaném filmu Martin Svoboda.
Krotitelé duchů
Krotitelé duchů | Foto: Columbia Pictures / Falcon

Krotitelé duchů slovenského rodáka Ivana Reitmana z roku 1984 patří mezi jeden z největších filmových kultů. Jde o kanonickou komedii, k níž se dodnes vrací jak tvůrci, tak i diváci při představě, jak má vypadat ideální hollywoodská zábava.

Pokračování se v roce 1989 nesetkalo s očekávaným ohlasem, proto byla série uložena k ledu, ačkoliv se nikdy nepřestalo uvažovat o trojce. Smrt herce Harolda Ramise v roce 2014 ale byla posledním hřebíčkem do rakve regulérního sequelu.

Krotitelé duchů
Krotitelé duchů | Foto: Columbia Pictures / Falcon

Hollywood však dnes přežívá na síle značek, takže musel pod vedením režiséra Paula Feiga vzniknout alespoň remake. Ten uvidíme již za měsíc (28. července) i v našich kinech.

Bude povedený? Diváci očekávají, že ne. Trailer se dokonce stal nejnenáviděnějším videem uveřejněným na YouTube – alespoň podle „dislajků“, jichž bylo skoro 900 tisíc. Což vyvolalo bouřlivou debatu. Remake Krotitelů duchů totiž přichází s kompletně ženskou hlavní čtveřicí (Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones). Je snad západní společnost natolik šovinistická, že snímky stojící na ženských postavách nepřijímá z principu? Nebo z druhé strany: Ničí hyperkorektní snaha "zavděčit se" filmové klasiky?

Hollywood sám by jistě rád znal odpověď, protože krom Krotitelů duchů chystá třeba i remake Dannyho parťáků opět s komplet ženským týmem. Pod vedením Garyho Rosse (skvělá satira Městečko Pleasantville a méně skvělé první Hunger Games) se mají předvést Sandra Bullock, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter a Elizabeth Banks.

Rukojmí debaty

Krotitelky duchů přicházejí ve vyhrocené době a stávají se tak rukojmím debaty, která se okolo nich rozběhla. V čelech amerických filmů se stále častěji objevují i jiní lidé než bílí muži – vždyť jedním z největších hereckých tahounů je dnes Dwayne Johnson, jehož etnicita je tak komplikovaná, že v ní nemá jasno skoro nikdo (jeho předky by šlo sledovat od Afriky přes Velkou Británii až po Nový Zéland). A nejúspěšnější americký film, sedmé Star Wars, herecky vedou žena a černoch.

Rasové i genderové rovnoprávnosti, zdá se, nic nestojí v cestě – přesto ženy dostávají řádově nižší honoráře. A nominacím na Oscary, cenám udíleným starými bílými muži, dál vévodí jména bělošských tvůrců, nejčastěji opět mužů. V továrně na sny se zkrátka dál maká za dvojí mzdu a ne každá pozice je k mání.

O tom všem se těžko mluví „jen tak“ a je mediálně vděčnější tato témata navléknout na konkrétní událost. Na začátku roku se pořádného výprasku dočkalo zrovna udílení Oscarů. Mluvilo se o pokrytectví hvězd, které se tváří, jako by bylo vše v pořádku, ale za samozřejmé považují nerovné vnitřní nastavení systému. Tehdy šlo ale o „podnikovou sešlost“ celého Hollywoodu, neuškodilo bilancovat.

Samy za sebe

Nyní nemáme lepší terč než Krotitelky, což je však jen jedno konkrétní dílo. Cokoliv z nich vzejde, můžeme jen těžko generalizovat. K ožehavému sporu byly zavlečeny nepatřičně.

Proč vůbec vzniklo podezření, že nenávist vůči nim zapříčinila nedůvěra v ženské osazenstvo? Již zmíněná Síla se probouzí přece dokázala i s Daisy Ridley dojít k rekordním tržbám a kladnému přijetí. Proč by se najednou vynořila nenávist vůči genderu tak silná, že překoná i nenávist světa vůči Justinu Bieberovi, jenž doposud dislajkům vévodil?

Režisér Paul Feig sice svou komedií Ženy sobě v roce 2011 současný trend ženské komiky nakopl (a dokázal, že ženské vedení není záležitost "kvót", ale opravdového zisku), takže má jisté privilegované postavení v celé problematice, nejde ho však označit za vůdčí osobnost nějakého hnutí. Žádné totiž neexistuje.

Krotitelé duchů
Krotitelé duchů | Foto: Columbia Pictures / Falcon

Nenávist vůči Krotitelkám pramení primárně z únavy remaky všeho druhu a fixací Hollywoodu na značky, které by fanoušci raději viděli odpočívat. Nesouvisí ani tak s pohlavím hrdinů. I když se může stát, že ženská týmovka vzbudí menší zájem (byť to není pravidlo), nemá sama o sobě potenciál vyvolat až takový odpor.

Selhání Krotitelů duchů bude jen selháním tohoto jednoho filmu. A nebude zapříčiněno tím, že v čele stojí ženy. Pokud budou špatní, a že podle všech indícií špatní skutečně budou, nepůjde z toho vyvodit, že herečky neutáhnou film, ale že to nezvládly tyto konkrétní dámy s tímto konkrétním scénářem. A pokud z toho snad producenti nebo někteří diváci vyvodí víc, půjde o fatální nesmysl zavánějící leda vědomou záminkou. Diváckým odmítnutím špatného filmu nelze legitimizovat nezájem o změnu celkových poměrů.

Má proto cenu ukazovat na rozdílné platy žen, na stále ještě nerovnocenné příležitosti některých tvůrců a další šrámy systému. Žádný z těchto problémů ale nemůžeme spojovat se skutečností, že Krotitelé duchů si to slízli na YouTube. Největší chyba by byla, kdybychom si neuvědomili umělost tohoto konstruktu a dali předpokládanému neúspěchu větší váhu, než jakou bude mít.

Chcete mít přehled o aktuálním dění v kultuře? Sledujte kulturní rubriku Aktuálně.cz na Facebooku!

Krotitelé duchů - trailer | Video: Columbia Pictures / Falcon
 

Právě se děje

Další zprávy