Jak mluví houby a jak roboti: Tipy na pozoruhodné světové dokumenty v Jihlavě

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 10. 2021 14:46
Letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který trvá do neděle, nahlíží na zakázkovou ekonomiku, narození telete nebo na podzemní komunikaci hub. Z nabídky vybíráme osm světových snímků.
Trailer z filmu Původ druhů. | Video: MFDF Ji.hlava

Původ druhů

Režie: Abigail Childová, sekce Svědectví

„Osobně si užívám, že jsem robot, je to jako být astronautem, odvážným průzkumníkem neznámého. Cítím se živá, ale vím, že jsem stroj,“ říká jemně modulovaný hlas, v němž zní kousek něčeho lidského i umělého.

Americká spisovatelka a filmařka Abigail Childová ve svém snímku uvažuje nad tím, zda se nerodí nový živočišný druh. Pomocí fantazií i sledování činnosti vědců a inženýrů třeba na univerzitě v japonské Ósace se dotýká otázky, jak různě mohou vypadat roboti či jiné verze umělé inteligence. Někdy jako trochu gumovější, ale celkem věrohodné kopie lidí. Jindy coby přiznané výtvory pokročilé technologie v rozmanitých formách: od hraček přes medicínské a průmyslové roboty až po sexuální panny nejen s náležitě tvarovaným tělem, ale též schopností reagovat na podněty.

Tyto bytosti odjakživa budí emoce, především strach. Abigail Childová zkoumá, jak se naše vnímání mění v době, kdy už roboti nepatří jen na stránky sci-fi románů.

 

Právě se děje

Další zprávy