Jak mluví houby a jak roboti: Tipy na pozoruhodné světové dokumenty v Jihlavě

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 10. 2021 14:46
Letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který trvá do neděle, nahlíží na zakázkovou ekonomiku, narození telete nebo na podzemní komunikaci hub. Z nabídky vybíráme osm světových snímků.
Trailer z filmu Houba mluví. | Video: MFDF Ji.hlava

Houba mluví

Režie: Marion Neumannová, sekce Svědectví

Největší žijící organismus tvoří mycelium. Váží jako tři plejtváci obrovští. Jeho věk se odhaduje na 2000 let. Podobných faktů z říše hub je ve snímku německé dokumentaristky Marion Neumannové mnoho.

S vědci i zapálenými filmaři se vydává do lesů, sleduje krásu známých i méně známých plodnic v pečlivě aranžovaných záběrech, přitom ale to nejpozoruhodnější, co zkoumá, se nachází v podhoubí. S odborníky i nadšenci autorka pátrá, čím houby neustále překvapují. Ať už je to schopnost přežít i ve světě po výbuchu atomové bomby či zvláštní typ komunikace, která se odehrává pod zemí.

Působivé momenty z lesů střídají detailní záběry z laboratoří, kde rostoucí houby pod mikroskopem připomínají abstraktní malby. Neumannová ráda mísí dokumentaristiku s experimentem. I tady si pohrává s formou, jako by nechávala promlouvat samotné houby, které divákům vyprávějí básně o svých přednostech.

 

Právě se děje

Další zprávy