Jak mluví houby a jak roboti: Tipy na pozoruhodné světové dokumenty v Jihlavě

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 10. 2021 14:46
Letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který trvá do neděle, nahlíží na zakázkovou ekonomiku, narození telete nebo na podzemní komunikaci hub. Z nabídky vybíráme osm světových snímků.
Foto: MFDF Ji.hlava

Gig ekonomika na vzestupu

Režie: Shannon Walshová, sekce Svědectví

„Gig ekonomika přesahuje celosvětově pět trilionů dolarů. V roce 2025 bude 540 milionů lidí hledat gig práci přes on-line platformy,“ zní holá fakta v úvodu kanadského snímku nazvaného podle pojmu gig economy pro takzvanou zakázkovou ekonomiku, v níž lidé nejsou stálými zaměstnanci.

Vzápětí kamera hledí na skrumáž bicyklů, a jak stoupá vzhůru, odhaluje obrovské „sousoší“, které kola tvoří. Může to být stejně dobře uhrančivá umělecká instalace i pohled na skládku.

Úvod snímku kanadské filmařky a výzkumnice Shannon Walshové je údernou směsí faktů i obrazů, které se dotýkají měnící se povahy světa. „Někdy se velké sny mění v noční můry,“ říká hlas v čínštině. A pak už desítky zaměstnanců zopakují jako mantru, co mají říci zákazníkům, nasedají na rozvážková kola a vyrážejí vstříc domácnostem, které si právě něco objednaly on-line.

Filmaři sledují lidi z celého světa, jak si chválí možnost pracovat bez kanceláří i šéfů a mít pocit, že si relativně slušně vydělávají prací, jejíž podmínky do značné míry nastavují sami. A nemusí čelit různým předsudkům u pracovních pohovorů, ať už kvůli původu, či vzhledu.

Počet firem, které si místo zaměstnanců smlouvají externí spolupracovníky, roste. Tento dokument detailně ohledává výhody i úskalí zakázkové ekonomiky. A její dopad na lidské soužití.

 

Právě se děje

Další zprávy