Filmové obchody zatím v Torontu váznou

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 9. 2007 10:00
Největší úspěch má režijní debut Helen Huntové
Toronto: Then She Found Me
Toronto: Then She Found Me | Foto: Aktuálně.cz

Toronto - Po sobotním zakončení festivalu v Benátkách se zraky filmového světa definitivně obrátily za oceán - do kanadského Toronta, kde minulý týden začala největší severoamerická přehlídka. Je pověstná jako brána do tamní distribuce i místo, kde se odehrávají velké obchody.

Letos tu ale nákupčím moc štěstí nepřeje - alespoň podle magazínu Hollywood Reporter, který jejich náladu při hledání vhodných filmových titulů přirovnává k aktuálnímu torontskému počasí: je chladno, zataženo a prší.

Oproti nákupnímu veselí, které letos panovalo v Sundance či v Cannes, je prý  v Torontu spíš mrtvo. Dosud největší úspěch tu zaznamenala herečka Helen Huntová se svým režijním debutem Then She Found Me. Romantická tragikomedie s hvězdným obsazením se prodala do americké distribuce za dva miliony dolarů, do kanadské za milion.

Hlavní soutěž IFF KV: Severní blata
Hlavní soutěž IFF KV: Severní blata | Foto: IFF KV

"Byli jsme příjemně potěšeni kvalitou filmů, ale nenašli jsme nic, co by mělo široký komerční dosah," shrnul výhrady Tom Ortenberg, šéf Lionsgate.

Menší kontrakt uzavřela společnost Weinstein Co., když získala celosvětová práva na britské drama o vrahovi dětí Boy A. IFC Entertainment zas získala mezinárodní práva na islandská Severní blata, vítěze letošního karlovarského festivalu.

V Torontu zrovna natáčí nový snímek Fernando Meirelles, autor Města bohů a thrilleru Nepohodlný. Ve Slepotě hrají Mark Ruffalo a Julianne Moore a Miramax jí věří natolik, že už teď za americká práva vypláznul kolem 5 milionů dolarů.

Nákupčí nakonec couvli od dramatu In Bloom, které se věnuje střílení na školách. Nebylo to kvůli kvalitě snímku, ale spíš proto, že ten samý den byl na programu napjatě očekávaný snímek Nothing Is Private.

Toronto: Nothing Is Private
Toronto: Nothing Is Private | Foto: Aktuálně.cz

V šokujícím snímku o sexuálním zneužívání třináctileté Araboameričanky hrají Aaron Eckhart a Toni Collette; už teď se mluví o tom, že v amerických kinech si asi vyslouží nejtvrdší hodnocení NC-17. Přesto vzbudil pozornost několika distributorů, kteří ovšem čekají s rozhodnutím na pondělní tiskovou konferenci.

Zájem vyvolalo i drama Bitva v Seattlu s Charlize Theronovou odehrávající se v době protestů proti WTO v roce 1999. Snímek vzbudil silné i smíšené reakce hned po sobotní premiéře.

Hollywood Reporter připomíná, že úspěch u nákupčích měly v Torontu právě politické snímky, když si často díky tématům vysloužily rozporuplné reakce.

Roming: Bolek Polívka
Roming: Bolek Polívka | Foto: Ibra Ibrahimovič

Ať už šlo o střílení na školách v In Bloom, protiarabský rasismus v Nothing Is Private či tématiku imigrantů po 11. září ve snímku Návštěvník.

Toronto ale ještě nekončí a další filmy mohou překvapit - týká se to třeba snímku Bill s Aaronem Eckhartem a Jessicou Albou či filmu o zmizelé dívce The Girl in the Park se Sigourney Weaverovou a Kate Bosworthovou. Oba šéf jedné nezávislé distribuční firmy nazval "poslední zoufalou nadějí."

Třeba jí budou i české snímky, které v Torontu usilují o mezinárodní ohlas - Svěrákovy Vratné lahve a Vejdělkův Roming.

 

 

Právě se děje

Další zprávy