Vejdělek uvede v Torontu české Romy

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 9. 2007 13:00
Benátky čekají ceny, Kanadu filmové hvězdy
Roming
Roming | Foto: Falcon

Toronto - Ruch kolem benátského festivalu utichá, i když ještě v sobotu bude rozdávání cen. Naposledy tu pozornost vzbudil vizuální kouzelník Peter Greenaway se snímkem Noční hlídka, který odhaluje tajemství stejnojmenného Rembrandtova obrazu.

Činí tak prostřednictvím příběhu tří žen z Rembradtova života a rozebírá i to, jaký vliv měl malířův rodinný život na jeho uměleckou tvorbu. Rembrandta si tu zahrál britský herec Martin Freeman, hvězda seriálu Kancl.

Zatímco Greenawayovo drama je tipováno jako další kandidát na Zlatého lva, letošnímu filmu-překvapení, kterým byl hongkongský thriller Mad Detective, novináři předpovídají, že se stane námětem hollywoodského remaku.

Foto: Ondřej Besperát

Pozornost filmového světa se ale už pozvolna přesouvá do Toronta, kde začal největší severoamerický festival. Ve čtvrtek večer ho slavnostně zahájila premiéra snímku Fugitive Pieces od kanadského režiséra Jeremyho Podeswy. Vypráví o polském židovském přistěhovalci, kterého i v emigraci sžírají vzpomínky na druhou světovou válku.

Toronto bývá vnímáno jako odrazový můstek pro americkou distribuci i pro budoucí oscarový úspěch. Hvězd tu není o nic méně než v Benátkách. Z Benátek sem míří Brad Pitt se svým snímkem o Jessee Jamesovi, Charlize Theronová s In the Valley of Elah i George Clooney s Michaelem Claytonem

Do města míří i další hollywoodská smetánka. Třeba Jodie Fosterová se snímkem Brave One či Helen Huntová se svým režijním debutem Then She Found Me. Ve městě už byla na nákupech spatřena i hollywoodská vymetačka večírků Paris Hilton.

Roming: Bolek Polívka
Roming: Bolek Polívka | Foto: Ibra Ibrahimovič

Za filmovými fanoušky a obchody do Toronta přilétají i Češi. Do sekce Objevy byla vybrána romská roadmovie Roming, v sekci Současný světový film se promítají Svěrákovy Vratné lahve. V sekci klasiků budou uvedeny Menzelovy Ostře sledované vlaky.

Jan Svěrák spolu s producentem Ericem Abrahamsem podle informací své asistentky Laďky Souralové odletěl do Toronta už ve čtvrtek. "Snímek už je předprodaný do Německa, zájem se ale teprve rozjíždí," dodává Souralová.

V pátek ráno odletěl do Toronta i režisér Romingu Jiří Vejdělek, který si sem podle svých slov jen odskočil - právě dokončuje film Václav s Ivanem Trojanem v hlavní roli.

"Toronto je hlavně o snaze prodat film," potvrzuje Vejdělek, který za oceán míří i se svými producenty, žádná z hereckých hvězd ho nedoprovází. "Budu tam Roming určitě i uvádět, měl jsem ostatně zakázáno vymlouvat se z účasti na festivalu," dodává mladý režisér.

 

 

Právě se děje

Další zprávy