Filmové hvězdy prodávají své filmy v Torontu

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 9. 2007 16:00
Největší severoamerický festival odstartoval
Roming: Marián Labuda.
Roming: Marián Labuda. | Foto: Ibra Ibrahimovič

Toronto - Zatímco benátský filmový festival se chýlí k sobotnímu vyhlášení cen a Montreal ho už má za sebou, v Torontu ve středu odstartoval festival, který je považován za jeden z nejdůležitějších na severoamerické půdě.  Stejně důležitý jako zisk cen je tu důležité ulovit distributory. 

Je to také vůbec největší americký festival, letos kupříkladu uvede celkem 349 filmů z 55 zemí. Valná většina z nich si tu odbyde světovou premiéru. Není tedy divu, že podle ředitele přehlídky Noaha Cowana má čtyřicítka z nich jasný oscarový potenciál.

Deset filmů kandiduje na nákup do americké distribuce a dalších deset hledá mezinárodní zájemce - a jsou mezi nimi i ti čeští. Zatímco Montreal měl na programu Pusinky, Anglického krále a Bestiář, Toronto českou kinematografii představí prostřednictvím snímků Vratné lahve a Roming. Film Roming se tu bude promítat třikrát, poprvé v sobotu.

Toronto: Nothing Is Private
Toronto: Nothing Is Private | Foto: Aktuálně.cz

I když podle organizátorů prioritou festivalu rozhodně není filmový trh, pravdou je, že festival je bránou do Ameriky a má na programu přes třicítku speciálních projekcí. Vstup na ně mají jen vybraní zástupci tisku a právě nákupčí distribučních firem.

Přesto ani úspěch v Torontu nemusí automaticky znamenat úspěch v kinech. Napomoci tomu může účast hvězd; třeba mexický krasavec Gael Garcia Bernal tak představí hned tři filmy, na kterých se podílel herecky, režijně či produkčně.

Kanaďan Paul Haggis sem z Benátek přiveze své protiirácké drama In the Valley of Elah s Charlize Theronovou a Tommy Lee Jonesem. "Když Kanaďan pracuje na americkém tématu, může spojit americkou zlobu na válku s kanadským humanismem," říká šéf Cowan.

Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.
Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. | Foto: Aktuálně.cz

Z Benátek do Toronta míří i Ang Lee stejně jako herec Brad Pitt, který už Benátkám představil své ztvárnění legendárního zločince v titulu  The Assassination of Jesse James. Na červeném torontském koberci jsou očekáváni i George Clooney, Cate Blanchettová, Juliette Binocheová nebo Sean Penn.

Skoro všichni nákupčí prý letos chtějí vidět i snímek Nothing Is Private - natočil ho tvůrce seriálu Odpočívej v pokoji s takovými hvězdami jako Aaronem Eckhartem nebo Toni Colletteovou a vypráví příběh z války v Perském zálivu. Zájem vyvolávají i film In Bloom s Umou Thurmanovou nebo Battle in Seattle s Charlize Theronovou.

Tradičně sledovaný je i trh dokumentárních filmů - právě tady se v minulosti prezentovaly třeba snímky Nepříjemná pravda či Mooreovo Sicko. Letos tu slibuje být hitem nový film Wernera Herzoga či životopis Philipa Glasse.

32. ročník filmového festivalu v Torontě končí 15. září.

 

 

Právě se děje

Další zprávy