Do Karlových Varů už přiletěl herec Michael Caine, v pátek převezme cenu

ČTK ČTK
19. 8. 2021 17:17
Do Karlových Varů už ve čtvrtek dorazil slavný britský herec Michael Caine, který bude jedním z hlavních hostů 55. ročníku zdejšího filmového festivalu. Oznámila to mluvčí akce Uljana Donátová.
Michael Caine na čtyři roky staré fotografii z benátského festivalu.
Michael Caine na čtyři roky staré fotografii z benátského festivalu. | Foto: ČTK/APInvision

Osmaosmdesátiletý držitel dvou Oscarů Caine při pátečním zahajovacím ceremoniálu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Informaci přinesl server Novinky.cz, podle nějž Caine do lázeňského města přiletěl s manželkou Shakirou okolo čtvrté odpoledne.

Caine zde uvede komediální drama Best Sellers, celovečerní debut režisérky Liny Roesslerové. Ztvárnil v něm mrzutého stárnoucího spisovatele, který se vydává na poslední sérii autorských čtení.

Za více než šest desítek let Caine vytvořil přes stovku rolí ve filmech i televizi. Šíře jeho filmografie dokazuje hereckou rozmanitost a schopnost vcítit se do postav, uvádějí pořadatelé festivalu.

Za herecké mistrovství si vysloužil mnoho ocenění. Když roku 1987 získal prvního Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Woodyho Allena Hana a její sestry, proměnil tím čtvrtou nominaci na tuto cenu. Předchozí získal za tituly Alfie, Slídil a Rita.

V roce 2000 obdržel Oscara podruhé, tentokrát za úlohu v adaptaci literárního bestselleru Johna Irvinga Pravidla moštárny. Na Oscara byl Caine nominován ještě roku 2003 za hlavní roli v dramatu Tichý Američan podle novely Grahama Greena. Zlatý glóbus pak získal celkem třikrát, navržen na něj byl osmkrát.

Karlovarský festival roku 2015 promítal film Mládí režiséra Paola Sorrentina. Caine v něm hrál slavného skladatele, který tváří v tvář osudu bilancuje vlastní životní prohry. Za tuto postavu převzal Evropskou filmovou cenou pro nejlepšího herce.

Režisér Petr Jákl nedávno obsadil Caina do svého připravovaného snímku Jan Žižka.

 

Právě se děje

Další zprávy