Na karlovarský festival přijede Ethan Hawke, převezme cenu od Bartošky

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 8. 2021 12:20
Karlovarský filmový festival oznámil prvního zahraničního hosta. Navštíví ho padesátiletý americký herec a režisér Ethan Hawke, který byl čtyřikrát nominován na Oscara. Od Jiřího Bartošky převezme cenu prezidenta festivalu, oznámili ve čtvrtek v poledne organizátoři.
Ethan Hawke na festivalu v Benátkách, 2014.
Ethan Hawke na festivalu v Benátkách, 2014. | Foto: Shutterstock

V Karlových Varech herec uvede thriller Paula Schradera nazvaný Zoufalství a naděje, kde ztvárnil kněze procházejícího krizí víry.

Hawke na sebe roku 1989 upozornil snímkem Společnost mrtvých básníků režiséra Petera Weira, následně se chopil první hlavní role v Bílém tesákovi a zaujal jako rebelující Troy v generační komedii Bolestná realita.

Zřejmě nejvíc proslul trilogií Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí, kterou v letech 1995 až 2013 natočil Richard Linklater. Vypráví o vztahu Jessieho se Celine, hranou Julie Delpyovou.

Kromě toho Hawke účinkoval v Chlapectví opět od režiséra Linklatera, akčních Přepadení 13. okrsku a Training Day nebo v Než ďábel zjistí, že seš mrtvej od režiséra Sidneyho Lumeta. Dle pořadatelů festivalu má Hawke pověst neobyčejně přizpůsobivého herce, s obdivuhodnou přesvědčivostí ztvárňujícího nejrůznější typy postav ve filmech odlišných žánrů a nálad.

Režijně Hawke debutoval dramatem Chelsea Walls, po němž následovala adaptace vlastního románu Hořká krajina, dokument Seymour: An Introduction a prozatím poslední Blaze, životopisný snímek zpěváka country Blaze Foleyho, k němuž napsal i scénář.

Od začátku 90. let minulého století se též věnuje divadlu, na newyorské Broadwayi debutoval v Čechovově Rackovi a roku 2007 získal cenu Tony za výkon v Pobřeží utopie od československého rodáka Toma Stopparda.

"Jsme nadšeni, že můžeme v Karlových Varech přivítat osobnost, kterou dlouhodobě obdivujeme. Festival v roce 2018 uspořádal Poctu Austin Film Society a letos na retrospektivu věnovanou této uznávané instituci navazujeme oceněním herce a režiséra, který má k texaské nezávislé filmové scéně coby rodák z Austinu a dlouholetý spolupracovník Richarda Linklatera neobyčejné blízko," říkají umělecký ředitel akce Karel Och a výkonný ředitel Kryštof Mucha.

Velký zastánce nezávislého filmu Linklater byl hostem festivalu před třemi lety.

Karlovarský festival se po loňské pauze vynucené nemocí covid-19 koná od pátku 20. do soboty 28. srpna. Na zahájení uvede ve světové premiéře film Davida Ondříčka o čtyřnásobném olympijském vítězi nazvaný jednoduše Zátopek. 

 

Právě se děje

Další zprávy