Crash zkrotil akademiky i horou výhod

Reuters, BBC, Hej
8. 3. 2006 14:00
Los Angeles - Vítězství Crashe nad Zkrocenou horou stále nedá mnohým spát. Novinářům ani režisérovi Zkrocené hory.
Foto: BontonFilm

Zkrocená hora od prosince do února získávala jednu důležitou cenu za druhou, z oscarového klání si ale překvapivě odnesla "jen" ceny pro režiséra, adaptovaný scénář a hudbu. V hlavní kategorii nejlepší snímek ji porazil černý kůň soutěže, film Crash (získal ještě Oscary za scénář a střih).

Ang Lee s Oscarem za režii snímku Zkrocená hora
Ang Lee s Oscarem za režii snímku Zkrocená hora | Foto: Reuters

Báli se akademici?

Režisér Zkrocené hory Ang Lee také neskrýval zklamání z neúspěchu. "Od září jsme vyhráli všechny možné ceny. Ale tu největší ne," prohlásil. Současně však dodal, že jeho zklamání je přirozenou lidskou reakcí a že je zklamaný spíše kvůli svému týmu než kvůli sobě. Práci na filmu o homosexuálních kovbojích přirovnal v nadsázce k boji. "Byla to opravdu těžká práce. Musel jsem vybojovat hodně bitev."

Infobox
Autor fotografie: Profimédia

Agentura Reuters tvrdí, že podle neoficiálních zdrojů se mnoho akademiků obávalo kontroverznosti Zkrocené hory natolik, že se na film nechtěli podívat ani z DVD. Crash při hlasování vnímali jako přece jen důstojnější alternativu. Kolem dvaceti procent akademiků také údajně hlasovací lístky ani neodevzdalo.

Zasvěcení také připomínají méně známý fakt: kromě vítězství filmu Obyčejní lidé v roce 1980 byly všechny vítězné filmy nominovány zároveň i v kategorii střihu. Střihači prý zásadně jako nejlepší film nevolí ten, který není zároveň nominován v kategorii střihu. Zkrocená hora letos v kategorii nejlepší střih nominována nebyla, zatímco střihač Crashe Hughes Winborne si odnesl Oscara.

Zkrocená hora
Zkrocená hora | Foto: Bioscop

Zásilka pro herce

Největší počet akademiků je z řad herců - 22 procent. Dá se usuzovat, že také oni preferovali Crash - a to od jeho lednového vítězství v profesních cenách sdružení filmových herců (Screen Actors Guild).

Už proto, že kolem 110 tisíc DVD s filmem Crash rozeslala firma Lionsgate všem členům sdružení, aby si byla jistá, že všichni budou mít příležitost film zhlédnout. Vůbec poprvé se prý stalo, že někdo DVD s oscarovým uchazečem rozeslal opravdu všem členům SAG.

Lionsgate si tuto akci mohla dovolit i proto, že Crash do kin vstoupil už v květnu a do DVD distribuce v září. DVD zaslaná členům sdružení tak nemusela mít žádnou speciální ochranu, protože Lionsgate už se nemusel obávat pirátů.

Vzhledem k tomu, že tato marketingová metoda zafungovala, lze očekávat, že bude hojněji využívána i napřesrok.

Režisér filmu Crash Paul Haggis se svými Oscary
Režisér filmu Crash Paul Haggis se svými Oscary | Foto: Aktuálně.cz

Výhoda za výhodou

Další výhodou Crashe byl fakt, že byl natáčen v Los Angeles. Zatímco Zkrocená hora se natáčela v Kanadě, Crash poskytl práci hercům i dalším filmařům, kteří jsou usazeni v Los Angeles. Ti jsou prý obvykle frustrováni produkcemi, které ve snaze ušetřit a snížit rozpočty cestují do vzdálených lokací.

Další plus: Crash se v Los Angeles i odehrává, pojednává o rasových nepokojích v tomto městě, což je věc, kterou akademici usazení v Los Angeles dobře znají - žije jich tu skoro 80 procent.

A nakonec: roli mohl sehrát i fakt, že Zkrocená hora byla až příliš velkým favoritem, akademici se prostě mohli proti tomuto "veřejnému mínění" vzbouřit.

 

Právě se děje

Další zprávy