Kupte si svého Oscara

ČTK, Hej
5. 3. 2006 19:00
New York - Neúspěšní oscaroví uchazeči nemusí zoufat. Co takhle si sošku alespoň koupit?
Foto: Profimédia

Dnes večer se rozhodne o držitelích prestižních zlatých sošek za loňský rok. Jejich majitelé na ně budou jistě patřičně hrdí: zasloužit si Oscara je obtížné. Ale stejně nesnadné je se ho zbavit.

Každý držitel Oscara od roku 1950 musí po jeho převzetí podepsat s akademií smlouvu, že bude-li on sám nebo jeho dědicové
chtít pozlacenou sošku prodat, musí ji nejdříve nabídnout akademii. Ta ho od něj koupí - za jeden dolar. Když takovou
dohodu umělec odmítne, akademie si jeho Oscara ponechá v trezoru.

A svět samozřejmě bude u toho...
A svět samozřejmě bude u toho... | Foto: Reuters

Přesto podle odhadů bylo od prvního udílení Oscarů v roce 1929 prodáno kolem 150 sošek, z toho možná polovina z doby po roce 1950. V těchto případech šlo o prodeje na černém trhu, napsal časopis Forbes.

Ve veřejných aukcích může cena Oscara z let před rokem 1950 dosáhnout až 1,5 milionu dolarů (asi 36 milionů korun). Na černém trhu je pak vzhledem k dalším komplikovaným prodejům cena podstatně nižší, i když málokdy soška spojená s velkým jménem klesne pod 60 tisíc dolarů (téměř 1,5 milionu korun).

Proti prodejům svých cen z doby po roce 1950 se akademie tvrdě brání. Na základě její žaloby například soud na konci 80.
let zakázal majiteli kalifornského obchodu s filmovými pamětihodnostmi dát do dražby Oscara producenta Michaela Todda,
jehož vnuk chtěl sošku zpeněžit kvůli finanční tísni.

V Hollywoodu se konala ukázka pochutin a nápojů, jež se budou podávat na guvernérském bále, tradiční oslavě následující hned po udílení Oscarů. Kdo nebude mít filmového Oscara, bude si moci vzít čokoládového.
V Hollywoodu se konala ukázka pochutin a nápojů, jež se budou podávat na guvernérském bále, tradiční oslavě následující hned po udílení Oscarů. Kdo nebude mít filmového Oscara, bude si moci vzít čokoládového. | Foto: Reuters

Někteří sběratelé se ale právních potíží nebojí a Oscary skupují, jako například švýcarský filmový nadšenec Mario Cortesi. V roce 1989 koupil za 16 000 dolarů prvního Oscara, jímž byl oceněn v roce 1951 jako nejlepší snímek film Američan v Paříži. Nyní už vlastní sošek několik. "Kupuji je pro sebe. Nejde o investici a nejsou na ukazování," řekl Forbesu.

Slavné aukční síně Sotheby's a Christie's se dražbám novějších Oscarů vyhýbají, ale obě čile obchodují s těmi staršími. Absolutní rekord zaznamenala Sotheby's v červnu 1999, kdy sošku za nejlepší film roku 1939, udělenou snímku Odváto větrem, vydražil za 1,5 milionu dolarů popový král Michael Jackson. Christie's před několika lety za údajně ještě vyšší částku prodala soubor čtyř Oscarů z let před rokem 1950.

Oscar
Oscar | Foto: Oscar

Snaha akademie neobchodovat s jejími cenami způsobuje i zvláštní ekonomické chování některých velmi známých osobností,
píše Forbes. Režisér Steven Spielberg, sám držitel dvou Oscarů, koupil v červenci 2001 za 578 000 dolarů sošku udělenou za
nejlepší herecký výkon Bette Davisové, která v roce 1938 zazářila ve snímku Jezebel. Jejího Oscara pak věnoval filmové akademii, která občas historické ceny veřejně vystavuje. Podobně se zachovali herec Kevin Spacey a filmový magnát Lew Wasserman.

Zato věhlasný kouzelník David Coperfield si Oscara pro nejlepšího režiséra uděleného v roce 1943 Michaelu Curtizovi za
film Casablanca, kterého koupil v roce 2003 za 232 000 dolarů, uložil ve své ložnici. "Věci mají být tam, kde mohou přinést
největší dobro," říká. Takto mu prý soška, kterou považuje za zdroj inspirace pro svoji práci, přinese více, než kdyby byla v
akademii ve skříni namačkaná na další Oscary

 

Právě se děje

Další zprávy