Za Oscary se musí děkovat elegantně

ČTK, Hej
5. 3. 2006 14:00
Los Angeles - Instruktážní video Americké filmové akademie radí nominovaným, jak se chovat při přebírání Oscara.

Ve snaze o co největší úspěch oscarového večera - a o co nejkratší děkovné projevy - akademie diskrétně sestavila osmiapůlminutové video nazvané Znalcův průvodce: Co by měli nominovaní vědět. Asi 150 nominovaných je dostalo spolu s gratulací a pozvánkou na dnešní slavnostní ceremonii.

Sestřih, uváděný dvojnásobným držitelem zlaté sošky Tomem Hanksem, nabízí slavné okamžiky z oscarových večerů a ukázky děkovných řečí - dobrých, špatných i mizerných. Zachycuje Jacka Palance, jak dělá kliky na jedné ruce, nadšenou Julii Robertsovou, k slzám dojatou Gwyneth Paltrowovou a Robina Williamse, kterému došla řeč. Italský režisér Roberto Benigni stojí na židli, Adrien Brody líbá Halle Berryovou a řada slavných zápasí se zmuchlanými papíry s poznámkami.

Tom Hanks to s Oscary umí
Tom Hanks to s Oscary umí | Foto: Aktuálně.cz

Hanks sedící v prázdném sále Kodak Theatre, kde se budou Oscary předávat, nabízí příštím vítězům "některé užitečné rady, které vám pomohou absolvovat celou věc vtipně, elegantně, nápaditě nebo aspoň krátce".

 První rada? Vítězové se musí dostat z hlediště na scénu a dokončit děkovný projev do 60 vteřin. "Namísto toho, abyste objali každého v okolních deseti řadách, se raději spokojte s několika podáními ruky při sprintu uličkou," říká Hanks.

Stejně tak by vítězné týmy měly zkusit přístup "jeden za všechny" a určit si jediného mluvčího. Rada číslo tři zřejmě leží akademii na srdci nejvíc: "ZAHOĎTE SEZNAM". Neděkujte každému od klapky po řidiče rekvizitářů.

A svět samozřejmě bude u toho...
A svět samozřejmě bude u toho... | Foto: Reuters

Namísto toho dejte najevo "vděk elegantně". Třeba jako Robert De Niro, když poděkoval "matce a otci za to, že mě měli, a babičce a dědovi za to, že měli je".

 A rada nakonec: "Co nejvíce využijte svého okamžiku." Řekněte něco výjimečného. Jako režisér Steven Soderbergh svou ódou na umění v roce 2000 nebo jako herečka Louise Fletcherová, když v roce 1975 poděkovala svým hluchoněmým rodičům znakovou řečí.
   
"Věnovali jste svou vášeň a své sny zábavnímu průmyslu," pokračuje Hanks. "Tak využijte trochy té kreativity, která vám přinesla Oscara, aby byla vaše řeč zábavná."

Producent oscarové show tradičně radí nominovaným, jak mají za cenu děkovat, při "předoscarovém" obědě, řekl Ric Robertson z filmové akademie. A producent Gil Cates si podle něj při obědě 13. února rozhodně nebral servítky. Ale všichni nominovaní na obědě nebyli, a proto se akademie rozhodla letos ještě každému dát instruktážní DVD, dodal Robertson.

 

Právě se děje

Další zprávy