Oscar překvapivého vítěze nevytrhne

Adam Junek
6. 3. 2006 15:00
Hollywood  - A Oscara za nejlepší film získává... Po téhle větě následuje vlna emocí a děkovných řečí. Znamená to i příliv diváků a peněz?

Jak pro který film. Překvapiví vítězové výročních cen, jako je právě letos snímek Crash, většinou ze zlaté sošky příliš nevytěží. Naopak divácky už dříve úspěšné filmy se mohou po ocenění těšit na podstatný nárůst tržeb.

Příkladem může být loňský vítěz Million Dollar Baby. Poprvé po šesti letech byl oceněn film, který při rozdávání cen nevydělal na americkém trhu ani sto milionů dolarů. A přes tuhle hranici se i po oscarovém ceremoniálu dostával jen velmi ztuha.

Million Dollar Baby
Million Dollar Baby | Foto: Aktuálně.cz

Oscarový efekt byl v případě filmu Clinta Eastwoda velmi slabý. I v "nejaktuálnějším" týdnu po udělení sošky - vloni se Oscaři rozdávali 27. února - vzrostly jeho tržby v kinech jen o necelých jedenáct procent na 8,1 milionu dolarů.

Původní favorit loňského ročníku, snímek Martina Scorseseho Letec s Leonardem di Capriem v hlavní roli, dopadl ještě hůř. Ač nakonec získal čtyři ceny, na hlavní nedosáhl a diváci se na něj nijak nehrnuli.

Hned po Oscarech se jeho tržby dokonce propadly o deset procent a nákladný snímek měl co dělat, aby se zaplatil. Americké tržby ve výši 102 milionů o osm milionů dražší rozpočet nepokryly, a tak musely nastoupit stamilionové tržby v zahraničí.

Infobox
Autor fotografie: Profimédia

Oběma filmům naopak výrazně prospěly nominace na konci ledna. Překvapivý kandidát  Million Dollar Baby si najednou polepšil o bezmála 650 procent, když za týden utržil přes dvanáct milionů dolarů. Letec poskočil o 56 procent.

Vítězové předešlých ročníků si se soškami rozhodně poradili lépe. Anglický pacient například po zisku Oscara vyletěl vzhůru o 50 procent, Schindlerův seznam ještě o tři procenta výš. Chicagu, které už tou dobou bylo kasovním trhákem, se zvedly po oceněních tržby ještě o 17 procent.

Podstatně lépe dopadl kupříkladu Zamilovaný Shakespeare. Podobně jako Million Dollar Baby neměl v době udělování cen na kontě ani sto milionů dolarů. Po shrábnutí několika sošek najednou přispěchalo do kin o 44 procent diváků víc.

Filmu Million Dollar Baby dokonce ještě dlouhou dobu hrozilo, že to bude po započítání inflace nejméně populární nejlepší film roku. Tenhle titul si ale nakonec udržel s tržbami 44 milionů dolarů na americkém trhu snímek Poslední císař z roku 1987.

 

Právě se děje

Další zprávy