Bizarní krása Trumana Capoteho

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 3. 2006 0:01
Premiéra - Film Capote, jenž vstupuje ve čtvrtek do českých kin, líčí osudový úsek ze života amerického spisovatele.
Skutečný Truman Capote
Skutečný Truman Capote | Foto: Aktuálně.cz

Úsek, který mu přinesl největší slávu - a zřejmě způsobil jeho pád.

Truman Capote se narodil v roce 1924 v poněkud dysfunkční rodině; už od raného věku se pokoušel tvořit. Napsal několik příznivě přijatých povídek a v roce 1948 první román Jiné hlasy, jiné pokoje. Sám Capote přiznal, že tato kniha je v podstatě autobiografií o jeho homosexualitě - s níž se nikdy netajil.

Po několika dalších dílech mu úspěch přinesla slavná Snídaně u Tiffanyho, podle níž vznikl stejnojmenný film s Audrey Hepburnovou. A po téhle knize už přišlo Chladnokrevně, jež navždy změnilo život tohoto příslušníka newyorské intelektuální smetánky.

Philip Seymour Hoffman jako Truman Capote
Philip Seymour Hoffman jako Truman Capote | Foto: Falcon

Zásadních šest let

Tento příběh Capote objevil při četbě novinového článku v New York Times. Románem Chladnokrevně vlastně Capote vytvořil žánr literatury faktu. Techniky vlastní próze využil při popisu skutečných událostí. Těmi v tomto případě byly hrůzné okolnosti vyvraždění rodiny Clutterových dvěma mladíky, kteří až po činu zjistili, že bezúhonnou rodinu zabili pro pár dolarů.

Nejslavnější próza Capotemu zřejmě přivodila i pád. Během šestileté práce na Chladnokrevně začal pít a brát prášky; utrpěl i jeho vztah s Jackem Dunphym. A právě tuto slávu i rozklad zachycuje film Capote.

Foto z filmu Chladnokrevně (1967), adaptace stejnojenné knihy Trumana Capoteho
Foto z filmu Chladnokrevně (1967), adaptace stejnojenné knihy Trumana Capoteho | Foto: Aktuálně.cz

Film Chladnokrevně

Chladnokrevně se prvního filmového zpracování dočkalo už v roce 1967 - rok po vydání románu. Adaptaci natočil Richard Brooks, jehož proslavil film Kočka na rozpálené plechové střeše, adaptace divadelní hry z roku 1958, za niž získal šest oscarových nominací.

Film Chladnokrevně si vysloužil čtyři nominace - zaujal neokázalostí a autenticitou, již podporují vynikající herecké výkony méně známých herců i natáčení na černobílý materiál. Natáčelo se v domě Clutterových a na dalších skutečných místech; místo natáčení navštívil i sám Capote.

plakát k filmu Capote
plakát k filmu Capote | Foto: Aktuálně.cz

Herec malých rolí

Nynější snímek Capote zachycuje ve flashbacích i onen hrůzný čin, ale soustředí se zejména na vykreslení rozporuplné postavy Trumana Capoteho a zejména těch šesti let jeho života, která zasvětil práci na svém největším díle a kdy jej rozdíral ambivalentní vztah k jednomu ze zločinců, s nímž se sblížil a zároveň ho využíval.

Capota ve filmu ztvárňuje Philip Seymour Hoffman, dosud spíše herec menších rolí, zato v těch nejlepších filmech spíše nezávislejší americké provenience (Štěstí, Big Lebowski, Magnolia, Opilí láskou a další). A je to právě jeho zásluha, že Capote - zemřel v roce 1984 - na plátně ožívá v celé své bizarní kráse.

Recenzi filmu přineseme na Aktuálně v průběhu týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy