Capote tentokrát porazil Zkrocenou horu

ČTK
9. 1. 2006 10:00
New York - Životopisný snímek Capote vybrala o víkendu americká Národní společnost filmových kritiků za nejlepší film uplynulého roku.

Ceny, o kterých kritici hlasovali v New Yorku, jsou dalšími ze série ocenění naznačujících favority pro vrchol filmové sezony, Oscary. Tentokrát v nich vyšla s prázdnou homosexuální romance Zkrocená hora, která doposud dominovala nejrůznějším americkým filmovým cenám i nominacím.

Vítězství snímku Capote potvrdila i cena pro nejlepšího herce: Získal ji Philips Seymour Hoffman, který v tomto filmu hraje titulní roli spisovatele.
    
Na druhém místě v hlasování 57 předních kritiků zůstal o jeden hlas snímek Dějiny násilí, za který dostal David Cronenberg cenu pro nejlepšího režiséra. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Reese Witherspoonová za roli June Carterové Cashové v životopisném snímku o zpěváku Johnnym Cashovi Walk the Line.

Kritici, kteří působí ve velkých novinách a časopisech po celých USA, vybrali za nejlepší zahraniční film německé drama Proti zdi mladého režiséra Fatiha Akina vyprávějící o Turcích žijících druhou
generaci v Německu.

Cenu za kameru získal hongkongský film 2046, nejlepší scénář napsal Noah Baumbach (The Squid and the Whale, Oliheň a velryba). Nejlepšími herci ve vedlejších rolích byli vyhlášeni Ed Harris za úlohu gangstera v Dějinách násilí a Amy Adamsová, která hrála ve filmu Junebug. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy