Nejlepší filmy: rodinná sága a Capote

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 1. 2006 14:00
Praha - Podle serveru Metacritic jsou nejlepšími filmy uvedenými loni do kin italský snímek Best of Youth a americký životopisný Capote.

Metacritic shromažďuje hudební, filmové i knižní recenze z významných angloamerických médií; přidělí jim body a vypočítává z nich "celkovou" známku. Výsledky publikuje průběžně, sestavuje i celoroční výsledky. Žebříček filmů za rok 2005 vedou (s kreditem 89 ze 100 možných bodů) dva snímky.

Best of Youth

Prvním z nich je téměř šestihodinový italský film The Best of Youth (La Meglio gioventù), vítěz prestižní sekce Un Certain Regard na festivalu v Cannes v roce 2003. Epicky rozmáchlý titul vypráví o životě dvou italských bratrů od 60. let do současnosti. V jejich průběhu oba čelí nejbouřlivějším událostem nedávné italské historie; konformnější Nicola nakonec procestuje svět a usadí se jako úspěšný psychiatr, zatímco jeho idealistický bratr Matteo vstoupí do řad italské policie s důvěrou v možnost nápravy společenských poměrů. Zájmy, osobnosti i vztahy obou bratrů ovlivňují nejen jejich odlišné sny a touhy, ale i poryvy dějin včetně vzestupu násilí. Film, který zámořská kina často promítala ve dvou částech, režíroval Marco Tullio Giordano.

"Marco Tullio Giordana je jeden z nejtalentovanějších italských režisérů spíš střední než mladší generace. I v Itálii měl tento film veliký ohlas, i když musím říct, že já jsem jím zas tolik uchvácena nebyla. Nicméně ho přesto považuji za jeden z nejreprezentativnějších italských snímků posledního desetiletí, protože italská filmová tvorba posledních let není už tak významná, jako bývala v šedesátých, případně sedmdesátých letech," říká filmová teoretička a programová ředitelka karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová. "Jsou tam vynikající herecké výkony, původně je to film televizní, i když natočený na filmový materiál. Rozhodně by stál za uvedení v naší televizi," dodává.

plakát k filmu Capote
plakát k filmu Capote | Foto: Aktuálně.cz

Capote

Druhým nejvýše ceněným filmem je životopisný portrét slavného amerického spisovatele Trumana Capota. Film režíroval Bennett Miller a v hlavní roli exceluje Philip Seymour Hoffman. Snímek vypráví o té epizodě Capotova života, kdy byl v roce 1959 poslán do Kansasu, aby pro časopis Time napsal článek o brutálním vyvraždění místní rodiny. Capote pod vlivem tohoto zážitku vytvořil Chladnokrevně, jeden ze svých nejslavnějších románů. Film uvede do českých kin společnost Falcon 2. března.

plakát k filmu Ztracená hora
plakát k filmu Ztracená hora | Foto: Bioscop

Další místa

Na další místa řadí Metacritic čtyři filmy: japonské sociální drama Nobody knows, které natočil Hirokazu Koreeda, i z českých kin známý Parkův půvabný animovaný snímek Wallace a Gromit: prokletí králíkodlaka, americké drama Zkrocená hora o homosexuální lásce dvou kovbojů (česká premiéra také 2. března) a dokumentární film Murderball vyprávějící o tělesně postižených hráčích ragby. V první dvacítce se dále objevují filmy Skrytý Michaela Hanekeho, Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Pýcha a předsudek či Moje léto lásky.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy