Benátky startují. Kdo se projde po červeném koberci?

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 8. 2008 9:10
Program ovlivnila hollywoodská stávka, ale hvězdy budou
Po přečtení spalte: Brad Pitt
Po přečtení spalte: Brad Pitt | Foto: Blue Sky

Praha - Pětašedesáté narozeniny oslaví benátský filmový festival se vší parádou. Po červeném koberci na slunném benátském Lidu se ve středu vpodvečer projdou i dva největší fešáci Hollywoodu.

Brad Pitt a George Cloney tu představí netrpělivě očekávanou černou komedii bratří Coenů Po přečtení spalte.  Jaké další hvězdy přilákalo romantické italské město na vodě?

Po přečtení spalte: George Clooney a Frances McDormand
Po přečtení spalte: George Clooney a Frances McDormand | Foto: Blue Sky
Po přečtení spalte: Coeni angažovali Pitta jako trenéra a vyděrače
Česká účast: Do Benátek jede s Venkovským učitelem i Bydžovská
Soutěž: Do Benátek jede Kim Basinger i Pitt
Dále o filmu: Benátky zahájí mamlasovitý zabiják Clooney

Benátky jsou vůbec nejstarším světovým festivalem. Poprvé proběhly v roce 1932 - vůbec prvním filmem zde promítnutým byl tehdy Dr. Jekyll a pan Hyde od Roubena Mamouliana.

Soutěžilo se ale až o dva roky později; a  ne o Zlatého lva jako v poslední době, nýbrž o Mussoliniho pohár.

Velký prostor Benátky tradičně poskytují asijské kinematografii. Loni si odtud ostatně Zlatého lva odvezl taiwanský tvůrce Ang Lee se svým válečným špionážním dramatem Touha, opatrnost. Bodoval tu i dva roky předtím se svou Zkrocenou horou.

Foto: Aktuálně.cz

V programu jsou letos hned tři japonské filmy. Nový film Ponyo on the Cliff by the Sea přiveze Hayao Miyasaki, režisér Cesty do fantazie či Princezny Mononoke. Takeshi Kitano mu bude konkurovat svým Achillem a želvou o vztahu netalentovaného herce (ztvárněného samotným Kitanem) a jeho ženy.

Velkou pozornost loni v Benátkách vzbudil film Briana de Palmy Redacted, brutální rekonstrukce znásilnění a vraždy čtrnáctileté Iráčanky americkými vojáky. Letos je zastoupení amerických filmů v Benátkách slabší.

Velká hollywoodská studia v důsledku stávky scénáristů na přelomu roku nebyla schopna vyprodukovat filmy, které měly obohatit i nabídku festivalu. Převážnou část soutěžního programu tak tvoří americké nezávislé filmy či hned čtyři italské snímky.

Mickey Rourke ve filmu Zápasník
Mickey Rourke ve filmu Zápasník | Foto: Aktuálně.cz

Z USA přesto dorazí krom Pitta a Clooneyho i další hvězdy. Hvězda filmu Ďábel nosí Pradu Anne Hathaway tu představí komedii Rachel Getting Married od režiséra Mlčení jehňátek Jonathana Demmeho.

Kim Basinger a Charlize Theron přivezou společný Burning Plan, v němž ztvárnily matku a dceru, a Mickey Rourke svého Zápasníka. Toho natočil Darren Aronofsky, známý jako autor filmu Rekviem za sen.

Pozornost jistě vzbudí i snímek Kathryn Bigelow The Hurt Locker o elitní americké vojenské jednotce v Iráku; ve filmu hrají Ralph Fiennes a Guy Pearce.

Hvězdy táhnou, a tak lze předpokládat, že se fotografové budou snažit ulovit třeba společnou fotografii Rourkeho a Kim Basingerové, kteří se spolu kdysi objevili ve slavném 9 a půl týdne.

Wim Wenders
Wim Wenders | Foto: Wiki

Jejich píšící kolegové se zatím budou chtít utlouct kvůli tomu, aby jim Aronofsky prozradil, jak se chystá zrežírovat novou verzi kultovního Robocopa. Mimo soutěž pozornost médií jistě zaujme třeba režijní debut Natalie Portmanové, krátký film Eve.

Festival v Benátkách proběhne od 27. srpna do 6. září. Letošní ročník je zasvěcen nedávno zesnulému egyptskému tvůrci Youssefu Chahinemu.

Celkem bude k vidění v Benátkách 52 filmů, z toho 21 v soutěži.

O jejich kvalitách bude rozhodovat porota vedená německým režisérem Wimem Wendersem, zasedne v ní mimo jiné italská herečka Valeria Golino, argentinská režisérka Lucrecia Martel či hongkongské enfant terrible Johnnie To.

 

Právě se děje

Další zprávy