Do Benátek jede Kim Basinger, Brad Pitt i Pavel Liška

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 7. 2008 21:00
Hollywood v cestě na Lido zbrzdila stávka scénáristů
Pavel Liška hraje v novém Slámově filmu učitele přírodopisu Petra Doležala.
Pavel Liška hraje v novém Slámově filmu učitele přírodopisu Petra Doležala. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kompletní program odtajnil nejstarší festival světa, který spolu s Cannes a Berlinale patří k velké trojce světových filmových přehlídek. 65. ročník festivalu v Benátkách vypukne 27. srpna.

Po delší době tu má svého reprezentanta i Česko: film Venkovský učitel Bohdana Slámy tu bude uveden v sekci Venice Days. Ve stejné sekci bude k vidění i finský snímek Návštěvník, v němž rovněž hraje hlavní roli Pavel Liška.

Nedostalo se na Tobruk Václava Marhoula, který ve Varech mluvil o možné účasti svého filmu v Benátkách - pokud to ovšem nebude jeden z dvou filmů-překvapení, které slibuje sekce Horizonty.

Foto: reuters, ven

Hlavní benátská soutěž představí 21 snímků. Filmy se tu utkají o Zlatého lva, který loni už podruhé připadl režisérovi Angu Lee - po Zkrocené hoře bodoval se snímkem Touha, opatrnost.

V hlavní soutěži se i letos objevuje několik slavných jmen - Japonec Takeshi Kitano tu představí svůj nový film Achilles a želva, americký tvůrce Requiem za sen či Fontány Darren Aronofsky svého Zápasníka v hlavní roli s Mickey Rourkem.

Americký, respektive zejména hollywoodský film je ale jinak v Benátkách vcelku v defenzívě. Soutěž nabízí hlavně snímky z domovské Itálie, Japonska, případně z nezávislé americké produkce.

Podle ředitele festivalu Marca Muellera může být slabší hollywoodská účast ovlivněna i čtrnácti týdenní stávkou scénáristů, která skončila až v únoru a zbrzdila tak včasné dokončení některých snímků.

Hádali byste Kim Basinger dvaapadesát?
Hádali byste Kim Basinger dvaapadesát? | Foto: Aktuálně.cz

„Některé z filmů, které by obvykle byly připraveny pro Benátky včas, se dostanou do kin až v prosinci či později," řekl na středeční tiskové konferenci. Loni to byly právě americké a britské filmy, které dominovaly soutěžní sekci.

Letos je v hlavní soutěži jen pět anglicky mluvených snímků, všechny amerického původu. Hned čtyři filmy má v soutěži Itálie, tři Japonsko - dva z nich jsou navíc animované. Další filmy v soutěži jsou z Francie, Německa, Ruska, Turecka či Etiopie.

Zahájení obstará snímek Burn After Reading bratří Coenů, promítnutý ovšem mimo soutěž. Organizátoři doufají, že právě jeho herci - George Clooney či Brad Pitt - přinesou na benátské Lido trochu hvězdného lesku.

K dalšímu by mohla přispět Charlize Theron a Kim Basinger coby hvězdy soutěžního snímku Burning Plan či Ralph Fiennes a Guy Pearce ve filmu Hurt Locker režisérky Kathryn Bigelow.

 

Právě se děje

Další zprávy